KINTLÉVŐSÉG KEZELÉS

2020.11.25.

Dienes Martin

4 perc

Csúnyán mondva követeléskezelés. Nyilván egy cégben nem erre kell helyezni minden figyelmet. Inkább ennek a megelőzésére, kezelésére kell, és arra, hogy ez mind gördülékenyen menjen és igazán jól. Ameddig ez erőszakos, addig a cég nem csinálja jól.

A kintlévőség kezelése alapvetően annyit foglal magába, hogy van egy cégnek, személynek tartozása a Te céged felé. Már most egy lejárt számlára gondolok, amit még nem fizetett ki. De általában akkor szokták elkezdeni kezelni ezt, ha hosszabb idő eltelt a határidő óta, vagy nem is tervezi kifizetni. Nyilván belefér, ha késik 1 napot, attól nem fogjuk ráküldeni a különleges egységet. De meg kell előzni a késéseket, mégpedig időben, és jól kell kezelni, ha van ilyen.

Hogyan csináljam jól? – A Szendvics Módszer

Először is, ezt nem egy vezetőnek kell végrehajtania. Tilos! Nem az ő feladata.

 A vezető meghatározása az, hogy: az a személy, aki kiadja és végigköveti a feladatokat. És NEM az, aki elkészíti azokat.

Ezt a feladatot a pénzügyesnek kell végeznie.

Szendvics módszer, azaz először kenyér, majd saláta, majd sonka, és utána a kenyér újra. Ha ez esetleg nem érthető, nem baj, csak olvass tovább.

1: Pozitív hírrel kezdünk (ez a kenyér),

2: a maszlag (saláta, sonka),

3: és újra pozitív hír.

Miért kell ez?

Ha van egy ügyfél, és egyből lerohanod, hogy most rögtön fizesse be, akkor valószínűleg soha nem fogja kifizetni, ha ki fogja, akkor is csak nagy nehezen.

Mondok egy példát: mondjuk, hogy Sanyi tartozik Neked 1 millió forinttal. Te odamész hozzá, és azt mondod, hogy: „Mi van te kis b*zi? Fizessél mán’, mert tönkreteszlek!”

Ez lehet, hogy neki nem tetszik, rosszulesik neki, később fogja fizetni, mint ahogy tervezte és valószínűleg utána soha nem fog vásárolni. Ez nem működik.

De mi van, ha így kezded?

„Szia Sanyi! Milyen jól nézel ki ma!” (Ez mindegy, hogy mi, de legyen őszinte csodálat, és ne valami hazugság – ez a kenyér).

Majd: „Emlékszel, beszéltük a határidőt… Mi történt?” (Itt valós történetet mond el, és nem gyárt kifogásokat. Lehet, hogy csak simán elfelejtette, és azt mondja, hogy „Jajj, máris küldöm a pénzt.” és el van intézve, vagy lehet az is, hogy megállapodtok a jövő hétben, hogy addig küldi a pénzt – maszlag).

És végül: „Tudod Sanyi, mindig annyira tiszteltem benned, hogy ilyen egyenes és ennyire tisztességes és jó ember vagy!” (Mivel nem akarjuk, hogy rossz érzése legyen, így ezzel zárunk – kenyér).

Amikor úgy érzed, illetve a vezetőd úgy érzi, hogy az lenne a helyes, hogy odamenjünk, és egyből letoljuk az embert, mielőtt bármi információnk is lenne, akkor csak ülj le egy percre, és gondold át: ez fordítva Neked hogy esne? Sajnos nem ez a helyes út, és azzal csak a hanyatlás felé megy a cég.

Csak ezzel az egy kis módszerrel annyi profitot, szabadidőt és stabilitást lehet elérni, hogy az már majdnem vicc. Ha így teszel, az ügyfelek mosolyogva fizetnek majd Neked.

Szóval használd ezt. Legyetek megértőek az emberekkel, legyetek hozzájuk már ”túlságosan is kedvesek”, és meglátjátok, hogy milyen hatalmas eredményeket lehet ezzel elérni.

És igen, jól látod, ezzel a munkatársakat is lehet kezelni, ha elrontott valamit.

Amikor ezeket bevezeted, nagyobb stabilitás és több szabadidő lesz az eredménye.

Így máris szintet tudsz lépni a vállalkozásoddal!

Remélem, tudtál ebből tanulni és akár ihletet nyerni.

Ha érdekel még hasonló téma, akkor nézd meg egy másik cikkünket az IRÁNYELVEK-RŐL ITT!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

Igényeld a vállalati térképet díjmentesen!

A Vállalati Térképen szereplő módszerek olyan szervezetfejlesztési eszközök, melyek minden cégben megtalálhatóak, és minden vezető számára könnyen elsajátíthatóak.

A Térkép még magában nem váltja meg a világot, viszont rengeteg hasznos információt tudsz vele elsajátítani, melynek segítségével lehet stabil céged, több szabadidővel.

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, mely utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb cége és több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.Amikor igényelsz egy Térképet, lesz arra is lehetőség, hogy kérj mellé egy díjmentes alkalmat, ahol pontosan megmutatjuk, hogy a Te cégedben hogyan lehetne alkalmazni a rajta szereplő eszközök valamelyikét.

IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -