A MUNKATÁRS-MOTIVÁCIÓ TITKA

2024.01.10.

Dienes Martin

8 perc

Érezted már, hogy a munkahelyi motiváció hiánya lassítja a csapatod és a saját munkádat is? Ha úgy érzed, hogy a csapatod energia- és elkötelezettségi szintje nem ott van, ahol lennie kellene, akkor nem vagy egyedül. Számos vállalkozás küzd a munkahelyi motiváció fenntartásának kihívásaival nap mint nap. Nem azt tanították az iskolában, hogy hogyan bánjunk az emberekkel, hanem azt, hogy jó szakemberek legyünk. De mi a megoldás? Hogyan tarthatjuk motiváltan a csapatunkat? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány bevált módszert és stratégiát, amelyek segíthetnek fokozni a munkavállalók motivációját és javítani a munkahelyi légkört. Felfedezzük, milyen szerepet játszanak a vezetők a munkahelyi motiváció alakításában, valamint hogy a jutalmak és az elismerés milyen hatással vannak a teljesítményre. Nemcsak azt fogod megtudni, miért kulcsfontosságú a motiváció fenntartása, hanem konkrét lépéseket is találsz, amelyek segítenek a munkatársaid és saját magad motiválásában.

AZ ELISMERÉS EREJE

Bemutatjuk, hogyan befolyásolhatja a pozitív visszajelzés és az elismerés a munkatársak motivációját, és milyen egyszerű módszerekkel építhető ez be a napi rutinba.

Képzeld el azt a pillanatot, amikor valaki csak úgy odajön hozzád, és azt mondja: „Fantasztikus munkát végeztél!”. Hogy érzed magad? Meglepődve, boldogan, talán egy kis extra energiát is érzel? Nos, ez az az erő, amiről beszélünk: az elismerés ereje. Az elismerés nemcsak egy egyszerű köszönet, hanem egy mélyebb, érzelmileg motiváló eszköz, amely jelentős hatással bír a munkatársak hozzáállására és teljesítményére nézve. Különösen a mai gyors tempójú munkakörnyezetben, ahol a folyamatos nyomás és a határidők uralkodnak, a pozitív visszajelzés olyan, mint egy frissítő oázis a sivatagban. Ez minden munkakörre érvényes, nem csak az irodai környezetben dolgozóknál!

Kezdjük azzal, hogy az elismerést rendszeressé tesszük. Nem kell grandiózus gesztusnak lennie, egy egyszerű „jó munka volt” vagy „köszönöm a kemény munkádat” már csodákra képes. Az elismerés ereje abban rejlik, hogy észreveszi és megemlíti a pozitív erőfeszítéseket, ami viszont arra ösztönzi az embereket, hogy még jobban teljesítsenek. De hogyan építhetjük be ezt a napi rutinunkba? Egyszerű: legyünk figyelmesek. Kezdjük azzal, hogy naponta legalább egyszer megdicsérünk valakit. Lehet ez egy közvetlen kolléga vagy akár egy másik osztály tagja. Figyeljünk oda azokra a pillanatokra, amikor valaki valami jót tesz, és ne hagyjuk figyelmen kívül azokat.

A digitális eszközök is remekül működhetnek az elismerés terjesztésére. Küldj egy motiváló e-mailt vagy üzenetet a csoportos chatben, ami nem csak a címzettet, de a többieket is inspirálja. Nyilvánosan is ismerjük el a kollégák erőfeszítéseit. Ne feledjük, az elismerés nem csupán a nagy sikerekről szól. Azok a kis lépések és javulások is számítanak, amelyek elősegítik a projekt haladását, vagy javítják a munkahelyi hangulatot. A lényeg, hogy legyen őszinte és specifikus: említsük meg pontosan, mi volt az, amiért dicsérjük őket.

De ügyeljünk arra, hogy az elismerésünk ne legyen egyoldalú. Bátorítsuk a munkatársakat is, hogy ismerjék el egymás erőfeszítéseit. Ez nemcsak a közösségi szellemet erősíti, hanem egy pozitív, támogató munkahelyi kultúrát is elősegít, ahol mindenki érzi, hogy értékelik és becsülik őket. Ezzel aztán tényleg boldoggá lehet tenni az embereket a munkahelyen!

CÉLKITŰZÉSEK ÉS VISSZAJELZÉSEK

Megismerkedünk a SMART célkitűzések jelentőségével, és azzal, hogyan segíthet a rendszeres, konstruktív visszajelzés a csapat motivációjának növelésében.

Egy irány nélküli csónakázó hajó olyan, mint egy vállalkozás célok nélkül: nincs irány, nincs motiváció, nincs siker. Itt jön képbe a SMART – Specifikus, Mérhető, Elérhető, Releváns, Időre szabott (nyilván ezek angolul kiadják a SMART szót) – célkitűzési módszer, amely nemcsak egy száraz menedzsment koncepció, hanem valódi iránytű a siker felé.

Kezdjük azzal, hogy specifikusak legyünk. „Növelni kell az értékesítést” – ez jó kezdet, de nem elég konkrét. Mennyivel? Milyen termékeknél? Milyen piacokon? Tegyük megfoghatóvá: „Növeljük az értékesítést 20%-kal a következő negyedévben a B termékcsaládnál.”

Majd jöhet a mérhetőség. A céljaink legyenek olyanok, amelyek sikerességét nyomon lehet követni. A százalékos növekedés kiváló, mert könnyen mérhető. De ne álljunk meg itt; rendszeres ellenőrző pontokkal biztosíthatjuk, hogy mindenki tartsa magát a tervhez.

Az elérhetőség fontos: a céljaink legyenek realisztikusak. A túlzottan magasra tett léc csak demotivál. Ismerjük fel csapatunk képességeit és korlátait, és állítsunk be olyan célokat, amelyek kihívást jelentenek, de mégis teljesíthetőek.

A relevancia sem elhanyagolható. A céljaink legyenek összhangban a cég átfogó stratégiájával és értékeivel. Ha a céljaink nem tükrözik a cég irányát, akkor elveszítik jelentőségüket.

Végül az időre szabottság: adjunk minden célhoz határidőt. Ez segít fenntartani a tempót és fókuszban tartani a csapatot.

De mi köze mindennek a visszajelzéshez? Igazából minden. A célkitűzések megadása után a rendszeres, konstruktív visszajelzés kulcsfontosságú a motiváció és az irány fenntartásában. Vezetőként el kell érnünk azt, hogy a munkatársainknak is céljuk legyen elérni a céges célokat! Ez fog igazi motivációt adni nekik, hiszen ők is el akarják érni ezeket a célokat, ha jól tűzzük ki őket. Az, hogy rendszeresen tájékoztatjuk a csapatot az előrehaladásról, lehetőséget ad nekik arra, hogy ünnepeljék a sikereiket. Az elismerés mellett a kihívások megvitatása és a tanulságok levonása lehetővé teszi a csapat számára, hogy együtt nőjön és fejlődjön. A cél az, hogy mindenki érezze, hogy részese valaminek, ami náluk nagyobb, és hogy a közös erőfeszítések nyomán valódi eredményeket érnek el.

A MUNKA ÉRTELMÉNEK MEGÉRTÉSE

Kibontjuk, miért fontos, hogy a munkatársak lássák és értsék munkájuk nagyobb képét és célját, és hogyan inspirálhatja ez őket a mindennapi tevékenységeik során.

Minden egyes feladat, amit végzünk, egy nagyobb kép részét képezi. De vajon mindenki tisztában van-e ezzel a képpel? A munkánk értelmének megértése kulcsfontosságú a belső motiváció és a munkahelyi elégedettség szempontjából. De hogyan biztosíthatjuk, hogy mindenki a csapatban látja és érti munkájuk nagyobb célját? Tegyük világossá cégünk küldetését és vízióját. Ez nemcsak valami, amit a honlapunkon kellene kihirdetni, hanem valami, amit minden egyes munkatársnak éreznie kell minden egyes nap. A kulcs itt a kommunikáció: rendszeresen osszuk meg a vállalati célkitűzéseket, és mutassuk be, hogyan illeszkedik minden egyes szerepkör e nagyobb képbe.

Fontos, hogy a munkatársak ne csak, mint a feladatok végrehajtói legyenek jelen, hanem mint az eredmények részesei. Ha az emberek látják, hogy munkájuk hozzájárul a cég sikeréhez, nagyobb valószínűséggel érzik magukat értékeltnek és motiváltnak. Ezért olyan fontos, hogy minden projektet vagy feladatot össze is kapcsolhatunk a vállalat szélesebb céljaival. Adjunk teret a munkatársaknak, hogy megosszák saját ötleteiket és visszajelzéseiket arról, hogyan tehetik munkájukat értékesebbé és érdekesebbé. Ez nem csupán a munka értelmét növeli, de a kreativitást és innovációt is elősegíti. A munkatársak bevonása a döntéshozatali folyamatokba, és az ő ötleteik alapján történő változtatások, erőteljes módon közvetítik azt az üzenetet, hogy a munkájuk fontos, és értékelik azt.

Ez egy folyamatos feladat, nem csak egyszer kell vele foglalkozni! Rendszeres találkozók, munkaértékelések és csapatépítő események nyújthatnak lehetőséget a munkatársaknak arra, hogy megértsék szerepük fontosságát, és hogy hogyan illeszkednek a nagyobb képbe. A munka értelmének megértése nemcsak arról szól, hogy az emberek tudják, mit és miért csinálnak, hanem arról is, hogy érzik: fontosak, értékeltek és részesei valaminek, ami nagyobb önmaguknál. Ez a belső motiváció forrása, ami nemcsak az egyéni teljesítményt, hanem a csapat egészének eredményességét is növeli.

FEJLŐDÉSI LEHETŐSÉGEK

Felfedjük, milyen hatással vannak a fejlődési és előrelépési lehetőségek a dolgozók motivációjára, és hogyan lehet ezeket hatékonyan biztosítani a munkahelyen.

Egy dolgozó szakmai fejlődésének támogatása nemcsak egy kedves gesztus a cég részéről, hanem egy stratégiai lépés, amely növeli az elkötelezettséget, csökkenti a fluktuációt és elősegíti a céges kultúra erősödését. De mitől lesz valóban hatékony a fejlődési lehetőség? Először is, ismerjük fel a személyes fejlődési tervek – karriertervezés – jelentőségét. Minden dolgozónak legyen egy egyedi, személyre szabott terve, amely nemcsak a cég céljaival, hanem az ő személyes ambícióival is összhangban van. Ez a megközelítés mutatja meg nekik, hogy a cég törődik a jövőjükkel, a munkaerőként való hozzájárulásuk mellett.

A fejlődési lehetőségek biztosítása azonban nem áll meg a tervezésnél. Nyújtsunk támogatást a készségfejlesztési programokhoz, mint például szakmai képzésekhez, konferenciákhoz vagy belső mentorprogramokhoz. Lehetőséget kell adni a dolgozóknak arra, hogy új készségeket sajátítsanak el és meglévő tudásukat bővítsék, ez nemcsak az ő előnyükre válik, hanem a cégnek is hosszú távon hasznot hoz.

Amiért rettentően fontos, hogy foglalkozzunk ezzel vezetőként az az, hogy pontosan ki fog derülni számodra, ki az, aki előrehúzza csapatot, és ki az, aki hátra. Látni fogod, kikkel kell többet foglalkoznod, ki szeretne előrelépni vezetői pozícióba, és ki nem. Annyira átlátható lesz ettől a vállalkozás, mint még soha!

JUTALMAK ÉS ÖSZTÖNZŐK

Ismertetjük a különböző típusú jutalmak és ösztönzők hatását, beleértve a nem anyagi jutalmakat is, amelyek növelhetik a csapat motivációját.

A motiváció nem csupán a belső érzésekről szól; külső ösztönzők is jelentős hatással lehetnek a munkatársak teljesítményére és elkötelezettségére. A jutalmak és ösztönzők széles skálája áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek ebben, és nem, nem csak a pénzről van szó. De kezdjük az anyagi jutalmakkal, mint az extra juttatások, bónuszok vagy emelések. Ezek kézzelfogható módon mutatják meg a munkatársaknak, hogy értékelik a kemény munkájukat és elkötelezettségüket. Az anyagi jutalmak kiválóan motiválják a teljesítmény alapú munkakultúrákat, ahol a munkatársak közvetlenül láthatják erőfeszítéseik pénzügyi megtérülését. De erről ennyit, mivel ezt mindenhol előszeretettel alkalmazzák, és ezzel nem is mondunk újat.

Azonban a jutalmazás nem áll meg az anyagi ösztönzőknél. A nem anyagi jutalmak, mint például a rugalmas munkaidő, a távmunka lehetősége vagy a szakmai fejlődést támogató programok, szintén nagy motivációt jelenthetnek. Ezek az ösztönzők segíthetnek a munkatársak munka-magánélet egyensúlyának javításában, ami növeli az elégedettséget és csökkenti a kiégést. A közösségi elismerésnek is óriási a motivációs ereje. Az év dolgozója díjak, a különleges elismerések, vagy akár egy egyszerű „Köszönjük” tábla az irodában, mind segítenek abban, hogy a munkatársak értékelve érezzék magukat. A közösségi elismerés megerősíti a munkatársakban, hogy a munkájuk fontos és értékes része a cég sikerének.

A kreatív jutalmak, mint például egyedi élmények vagy csapatesemények, tovább fokozhatják a csapat szellemét és összetartását. Ezek az ösztönzők nemcsak a munkahelyi teljesítményt jutalmazzák, hanem elősegítik a csapatépítést és a munkatársak közötti kapcsolatok erősítését. A lényeg, hogy a jutalmak és ösztönzők hatékony eszközei lehetnek a motiváció növelésének, ha jól vannak kiválasztva és alkalmazva. Rettentően fontos az, hogy a munkatársak számára legyenek ezek értékesek. Hiába találod ki, hogy szerinted mi lehet motiváló az embereid számára, ha nekik az nem lesz motiváló. Kérdezd meg őket, hogy mi motiválja őket, majd aszerint dolgozd ki erre a stratégiát! Tudnod kell,  mi van a munkatársaid fejében.

EGYENSÚLY ÉS JÓLÉT

Megvizsgáljuk, hogyan befolyásolja a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése a dolgozók motivációját és teljesítményét.

A munka és magánélet egyensúlya nem csak egy divatos kifejezés a jóléti szakirodalomban; ez egy lényeges komponense az alkalmazottak hosszú távú produktivitásának és boldogságának. Egyensúly nélkül a kiégés kockázata jelentősen megnő, ami negatívan befolyásolja a motivációt és a teljesítményt. De hogyan érhető el az egyensúly, és miért olyan fontos? Az egyensúly megteremtése a munka és a magánélet között azt jelenti, hogy a dolgozóknak van idejük pihenni, regenerálódni és foglalkozni személyes életükkel. Ez nemcsak azt jelenti, hogy „kevesebbet dolgoznak”, hanem azt is, hogy a munkájukat úgy szervezik, hogy az ne nyomja el a személyes időt és tevékenységeket. Egy ilyen környezetben a dolgozók képesek jobban teljesíteni munkaidőben, mert tudják, hogy képesek lesznek kikapcsolni és feltöltődni a munkán kívül.

Ha van 24 óránk, melyből 8-at dolgozunk, és 8-at alszunk, pihenünk, és 8-at magunkkal foglalkozunk, akkor bárhogy is nézzük, de az ébren töltött időnk 50%-át a munkahelyen töltjük. Ez a matek! Ha valahogy nem lesz ebben egyensúly, akkor az ember tönkremegy, és egy padlón lévő személy nem fog jól dolgozni, bárhogy is szeretné. A cégek segíthetnek ezen az egyensúlyon rugalmas munkaidővel, távmunka lehetőségekkel és a szükségtelen túlórázás elkerülésével. Ezek a lépések lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy jobban kezeljék személyes és szakmai kötelezettségeiket, ami csökkenti a stresszt, és növeli a munkahelyi elégedettséget és a hatékonyságot is!

Mondok egy saját példát. Nálunk, a DMA ponthu Kft.-nél, reggel 8-tól délután 16:00-ig van a munkaidő, melyben van 30 perc szünet. Magyarul a munkaidő: 7 óra és 30 perc maximum munkával töltött idő. Ezalatt a 7 óra 30 perc alatt a munkatársaink ugyanazt a munkát el tudják végezni, mint amit amúgy 8 vagy 8 óra 30 perc alatt végeznének el, azonban már 16:15-kor otthon tudnak lenni, és azzal tudnak foglalkozni, amivel akarnak. Motiválta őket ez a gondolat, ezért ezt bevezettük, és a hatékonyság megnőtt, pedig kevesebb lett a munkaidő.

Összefoglalva, a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése létfontosságú a dolgozók motivációjának és teljesítményének fenntartása érdekében. Egy olyan munkahelyi környezet, ahol az egyensúly és a jólét prioritás, nemcsak boldogabb és egészségesebb dolgozókat eredményez, hanem produktívabb és elkötelezettebb munkaerőt is.

VEZETŐI SZEREP A MOTIVÁCIÓBAN

Elemezzük, hogy a vezetők hogyan befolyásolják közvetlenül és közvetve a munkatársak motivációját saját magatartásukkal, kommunikációjukkal és vezetési stílusukkal.

A vezetők hatását a munkahelyi motivációra nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egy inspiráló vezető képes fellobbantani a lelkesedést és a szenvedélyt, míg egy demotiváló vezető képes teljesen kioltani a munkavállalók motivációját. De mi teszi a vezetőket ilyen erőteljessé a motiváció formálásában? Mindenekelőtt a vezetői magatartás adja az alap hangulatot. Egy vezető, aki maga is elkötelezett, lelkes és pozitív, nagy valószínűséggel inspirálja a csapatát is. A vezetőknek mintát kell mutatniuk, legyen szó a munka minőségéről, az etikai normák betartásáról vagy az új ötletek felvállalásáról. Amikor a vezetők viselkedése összhangban áll a cég értékeivel és céljaival, a dolgozók nagyobb valószínűséggel követik ezt a példát. Úgy is mondhatjuk, hogy ”a fejétől bűzlik a hal”!

A kommunikáció szintén létfontosságú eleme a vezetői szerepnek a motiváció terén. A nyílt, őszinte és kétirányú kommunikáció elősegíti a bizalom kialakulását, lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy érezzék, hangjuk meghallgatásra talál, és az őket érintő döntésekben való részvétel növeli az elkötelezettségüket. A vezetőknek biztosítaniuk kell, hogy rendszeres visszajelzést adjanak, amely nemcsak kritikát, hanem dicséretet és elismerést is tartalmaz.

A vezetési stílus szintén meghatározó tényező a motivációban. A mikromenedzsment és a túlzott ellenőrzés éppoly káros lehet, mint a túl laza, irányítás nélküli stílus. A legjobb vezetők azok, akik képesek adaptálni stílusukat a csapat és az egyes munkatársak igényeihez. Egy jó vezető ismeri az egyéni munkatársak motivációs hajtóerejét, és képes ezt személyre szabott támogatással és kihívásokkal ötvözni.

Összefoglalva azt mondhatnánk, hogy a motiváció egy külön szakma, nem véletlenül látod azt, hogy mennyien vannak motivációs előadók, motivációs trénerek, motivációs szakemberek, és ehhez hasonlók. Igazából röviden a motiváció ennyi: azt csinálni, amit szeretsz csinálni. Ez ennyi, nem több, nem kevesebb. Persze, van milliónyi módszer, amivel boostolni tudod a motivációd, de röviden az előző 1 mondat megoldja az összes motivációs problémát. Azonban cégvezetőként azért nehéz a dolgod, mivel nem a saját motivációdat kell fenntartanod, hanem az összes munkatársad motivációját, ami nem kis feladat, talán a legnehezebb. Sokszor látjuk azt, hogy több milliárdos vállalkozásokat építenek fel cégvezetők, de az embereiket motiválni már nem tudják, mert nehezebb feladat, mint egy hatalmas vállalatot felépíteni. Pont ezért nem is állítjuk, hogy enélkül ne lehetne felépíteni hatalmas cégeket. Fel lehet, csak senki nem fog szeretni ott dolgozni.

„A siker egyetlen kulcsa a közös erőfeszítés, a csapatmunka, mert az önzéstől csak kisebb lesz az ember.”

SZERETNÉL MOTIVÁLTABB CSAPATOT ÉPÍTENI?

VÁLLALATI

TÉRKÉP

Valóban működő cégfejlesztési rendszereket mutat be számodra.

Mi is az a Vállalati Térkép?

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

7 szervezési osztály szerepel rajta, melyek a Cégvezetés; Kommunikáció; Terjesztés; Pénzügy; Termelés; Minőség és Közönségkapcsolati osztályok, ahová 21 működő rendszert társít.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Igényeld a Vállalati Térképet teljesen kötelezettségmentesen.

A következő lépésed, hogy kitöltöd az adataid, és mi e-mailben elküldjük a Vállalati Térképet. Emellé pedig egy 1 órás Díjmentes Tanácsadást is adunk számodra.

Igénylem gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

Mi nem csak beszélgetünk az eredményekről, el is érjük őket! Nézd meg, milyen kézzelfogható sikereket értünk el azoknál, akik már csatlakoztak előfizetőinkhez.

Ahol már találkozhattál velünk:

Markovich Béla tapasztalata a Vállalati Térképről

Cégvezetőként számodra is hasznos lehet, hiszen valóban működő cégfejlesztési rendszereket tartalmaz. Eddig Magyarországon közel 5000 cégvezető igényelte, és most neked is van rá lehetőséged! A Vállalati Térkép célja, hogy megfoghatóvá tegye számodra a cégfejlesztést, és rávilágítson a problémáid pontos megoldására.

Ez az egész a Szervezési Táblára épül, de hogyan teszi ez átláthatóvá a te vállalkozásod? 7 szervezési osztály szerepel rajta, mint például a termelés, a cégen belüli kommunikáció, illetve a cégvezetés. Ezekhez társít 21 működő rendszert, amelyek mind ott vannak a te vállalkozásodban is.

És hogy kiknek érdemes ezt igényelni? Árbevételtől és létszámtól függetlenül mindenkinek, így neked is. De a legelőnyösebb azoknak a cégeknek, akik legalább egy 20 fős munkatársi létszámmal dolgoznak. Az igazi izgalmak ott kezdődnek, én már csak tudom, hiszen közel 300 embert irányítok. Ajánlom, igényeld a Vállalati Térképet, hiszen díj -és kötelezettségmentesen a tiéd lehet!

Ami szerintem zseni, még egy egy órás Díjmentes Tanácsadást is kaphatsz mellé, ahol segítenek, hogy te is be tudd illeszteni a vállalkozásodba ezeket a rendszereket, olyan könnyedén, mintha csak egy Mapei ragasztóval dolgoznál! Ne habozz, gondolkozz rendszerben, és igényeld a DMA Vállalati Térképet!

Markovich Béla, Mapei Kft., Ügyvezető