MIÉRT KELLENEK A KALAPLEÍRÁSOK?

2021.02.26

Dienes Martin

4 perc

Biztosan hallottad már, hogy vannak munkaköri leírások, vagy hogy kellene azoknak lennie. A kalapleírás valójában ugyanaz, csak talán egy kicsit jobban kibontva, jobban összefoglalva, és talán ez a kifejezés helyesebb is. Kíváncsi vagy, miért fontosak ezek? Akkor jó olvasást!

Mi egy kalap?

Alapvetően a vezetői ”nyelvjárásban” ez nem a leggyakrabban használt kifejezés. SAJNOS! Sajnos nem az, pedig a kalapleírások a cég vezetőjének a jobb keze, sőt a bal keze, de talán még a vezetőt is ki tudják váltani, ha igazán jók.

 

KALAP szó jelentése: szleng kifejezés egy szervezetbeli poszt címére és munkájára. Abból a tényből adódóan, hogy sok szakmában – mint például a vasútnál – a viselt kalap a feladatkör megkülönböztető jelvénye.

Cégvezetői szempontból ezek pontos leírások azzal kapcsolatosan, hogy egy munkatársnak mit kell csinálnia, mit és pontosan hogyan kell elvégeznie. Egy leírás arról, hogy mit, mennyit és hogyan várunk el tőle.

MIÉRT LEGYEN TISZTASÁG A CÉGBEN?

A szervezettség abból áll, hogy meghatározott emberek meghatározott feladatokat végeznek. A szervezetlenség abból áll, hogy minden egyes személy visel minden kalapot, függetlenül attól, hogy mi van kijelölve számára.
 
Egy gördülékenyen működő szervezetben, ami sikeres és jól működik,

MINDENKI A SAJÁT, SZÁMÁRA KIJELÖLT KALAPOT VISELI.

Ha egy személynek olyan feladata van, ami nem a saját kalapjához, hanem valaki máséhoz tartozik, akkor átadja a feladatot annak a másik kalapnak. Minden egyes munkatárs egy specialista. A saját kalapjára specializálódik.

Példa: ha egy ügyvezető vagy tulajdonos vagy az teljesen külön kalap. A tulajdonos felülről nézi a céget, kitűzi a célokat, kidolgozza azokat, majd átadja a vezetőknek, hogy végezzék el. Ameddig egy ügyvezető végigkíséri ezeknek a terveknek a menetét.

A közös bennük, hogy egyik sem megoldja a feladatot, hanem megoldatja másokkal.

MIÉRT ÉRDEMES EZEKET LEÍRNI VAGY LEÍRATNI?

Amikor az emberek csak a saját kalapjukat viselik, a cégben működik a kommunikáció. Amennyiben nem működik a kommunikáció, akkor se munkatársak, se cég, se bevétel nincs.

Van bevételed? Szuper! Akkor láthatod, hogy már ez valamennyire működik a te cégedben is. Mi kizárólag azon dolgozunk együtt más cégekkel, hogy még hatékonyabbak lehessenek, így ez is egy olyan eszköz, mely még hatékonyabbá fog tenni.

Ha a jelenlévők mindenféle tetszőleges kalapot vagy minden kalapot viselnének, akkor ugyanúgy nincs kommunikáció, vagy csak zűrzavaros van, ami inkább jobb, ha nincs.

Egy tapasztalatlan munkatárs nem tudja, hogy mit csinál a többi munkatárs a cégben. Így nem tudja ki kivel dolgozik, kinek tud kommunikálni, és hova küldje a dolgokat. Így egy szervezet tönkremehet.

A jó vezetőt könnyen fel tudod ismerni. Írásban kommunikál, és ami még fontosabb: a megfelelő kalapot viselő embernek kommunikál, nem annak, aki éppen ott van. Aki nem ilyen vezető, apátiában van, és nem tudja, hogy van ott egy cég. Sejti, de ha tudná, rendesen adná ki az utasítást.

Egy sikeres vállalkozásnak tudod mi a titka?

Vannak pozíciók a cégben, melyeket emberek töltenek be, akik dolgoznak valamin, előállítanak valamit. Mindenki a saját kalapját viseli és azt is végzi, nem mást. Ennyi.

Mondhatnám, hogy nem bonyolult, de ha nem lenne az, akkor mindenki így vezetné a cégét.

Vigyázz arra Te is cégvezetőként, illetve a munkatársaid is, hogy mindig a saját kalapjaitokat viseljétek! Különben stressz és időhiány üti fel a fejét.

Mindenki maradjon a saját munkájánál, és nagyon szigorúan akadályozd meg azt, mikor valaki olyan dolgokkal próbál megbízni, amelyek nem tartoznak a te kalapodhoz.

A szervezés alapelmélete a következő:

1.

AMENNYIBEN MINDENKI ISMERI ÉS VISELI A KALAPJÁT, ÉS CSAK A SAJÁT KALAPJÁN DOLGOZIK, A DOLGOK SIMÁN MENNEK.

2.

ÉS AMENNYIBEN MINDEN EGYES EMBER TUDJA, HOGY MIT CSINÁL A KÖRÜLÖTTE LÉVŐ TÖBBI KALAP, AKKOR ÁT TUDJA NEKIK ADNI A HOZZÁJUK TARTOZÓ MUNKÁKAT, AMIKOR AZOK AZ ÚTJÁBA KERÜLNEK, ÉS MINDEN SIKERES LESZ ÉS SIMA.

Ha hagyod, hogy valaki ellopja a kalapodat (hogy ő végezze helyetted a munkádat, amit neked kellene elvégezni), akkor az illető hamarosan bajba fog keverni, vagy úgy összekuszálja a munkádat, hogy már el sem lehet végezni.

Ha nem tudod kinek mi a dolga, és véletlenül te végzed el azt a munkát, amit másnak kellett volna, akkor teljesen túl leszel terhelve, és biztosan időhiányod lesz.

Amint valaki olyan feladatot akaszt rád, ami nem a tiéd, akkor egyből és kegyetlenül akadályozd meg, hiszen ezzel veszélyeztetheti a cég bevételét is.

Csak a szervezés teheti a munkádat gördülékennyé. A szervezés titka pedig összesen abból áll, hogy viseled a kalapot, és végzed a saját munkád, ismered a többi ember kalapját, és eléred, hogy ők is csak a magukét viseljék, és végezzék a saját munkájukat.

Ez az az ok, amiért érdemes kalapleírásokat gyártani.

Kérdés lehet, hogy HOGYAN ÍRJUNK KALAPLEÍRÁSOKAT?

Akkor olvasd el az üzleti cikkünket róla!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

Igényeld a vállalati térképet díjmentesen!

A Vállalati Térképen szereplő módszerek olyan szervezetfejlesztési eszközök, melyek minden cégben megtalálhatóak, és minden vezető számára könnyen elsajátíthatóak.

A Térkép még magában nem váltja meg a világot, viszont rengeteg hasznos információt tudsz vele elsajátítani, melynek segítségével lehet stabil céged, több szabadidővel.

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, mely utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb cége és több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.Amikor igényelsz egy Térképet, lesz arra is lehetőség, hogy kérj mellé egy díjmentes alkalmat, ahol pontosan megmutatjuk, hogy a Te cégedben hogyan lehetne alkalmazni a rajta szereplő eszközök valamelyikét.

IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -