6 LEGROSSZABB SZOKÁS VEZETŐKÉNT

2023.12.20.

Dienes Martin

7 perc

Minden vezető törekszik a sikerre, de vajon mi választja el a jó vezetőt a rossztól? Gyakran a különbség nem a szándékainkban, hanem a vezetői tulajdonságokban és a nap mint nap tanúsított magatartásban rejlik. A vezetés bonyolult utazás, amely tele van kihívásokkal és csapdákkal. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy melyek azok a rossz szokások, amelyek még a legígéretesebb vezetőket is visszatartják, és hogyan lehet ezeket hatékonyan kezelni. Mindenki elkövet hibákat, de egyes vezetői hibák komoly következményekkel járhatnak mind az egyéni, mind a szervezeti teljesítményre nézve. Ezek a rossz szokások korlátozhatják a csapat potenciálját, csökkenthetik a munkahelyi elégedettséget és akadályozhatják a vállalat növekedését. Ha érdekel, hogyan lehet felismerni és megváltoztatni ezeket a viselkedési mintákat, akkor ezt a cikket neked írtuk.

A MINDENTUDÓ SZINDRÓMA

Az a hit, hogy mindenre te vagy a válasz, gátat szabhat a cég növekedésének. Ismerd fel, hogy a delegálás és a csapattagok fejlődésének támogatása növeli a hatékonyságot és a munkatársak elkötelezettségét.

Képzeld el a következőt: reggel belépsz az irodába, és már ott várnak rád a kérdések. Mindenki téged keres meg a legkisebb problémával is. Ezt dicséretnek érzed, hiszen te vagy a go-to ember, aki mindent tud. De gondolkozz el egy percig: valóban ez a legjobb a cég számára? A „Mindentudó Szindróma” egy olyan csapda, ami könnyen elcsábíthatja a cégvezetőket. Ez abból a hiedelemből ered, hogy ha te nem intézkedsz személyesen minden ügyben, akkor a dolgok összeomlanak. Azonban ez egy fenntarthatatlan modell, ami hosszú távon több kárt okoz, mint hasznot.

A probléma gyökere az, hogy ha minden döntés rajtad múlik, akkor korlátozod a csapattagok fejlődési lehetőségét. Embereid nem fognak tudni önállóan gondolkodni, ha mindig te adod meg a válaszokat. Ezzel pedig nemcsak a fejlődésüket, hanem a cég növekedési potenciálját is gátolod. A megoldás? Delegálás. A feladatok és döntések másokra való átruházása nem jelenti azt, hogy feladod a kontrollt. Sőt, pont ellenkezőleg, sokkal nagyobb lesz a kontrollod, és a munkatársaid jobban felelősséget fognak vállalni. Amikor a munkatársak fejlődnek, növekszik a munkahelyi elégedettségük és elkötelezettségük is. Mindenki nyer!

Emlékezz, a valódi vezetés nem arról szól, hogy minden választ ismersz, hanem arról, hogy képessé teszed az embereket arra, hogy ők maguk találják meg ezeket. Bízz a csapatodban, és hagyd, hogy ők is hozzájáruljanak a cég sikeréhez. Ez nem csupán a teher csökkentését jelenti számodra, hanem egy sokkal erősebb, önműködőbb vállalat építését is elősegíti.

Ne engedd meg magadnak azt a rossz szokást, hogy mindent neked kell csinálnod!

A ROSSZ KOMMUNIKÁCIÓ

A hiányos vagy téves információáramlás gyorsan konfliktusokhoz és félreértésekhez vezethet. Tanulj meg hatékony kommunikációs stratégiákat alkalmazni, hogy a cégben mindenki azonos oldalon legyen.

Gondolj csak bele, hány probléma eredhet egyetlen félreértésből vagy egy rosszul megfogalmazott e-mailből. A kommunikációs kudarcok nem csupán apró bakik, ők a munkahelyi konfliktusok és félreértések legnagyobb forrásai. Amikor az információáramlás hiányos vagy téves, könnyen széthúzás és zavar keletkezhet a csapatban. Ezt a szokást pedig meg kell szüntetned!

A hatékony kommunikáció alapvető fontosságú a cég sikeréhez. Ez nemcsak az információk átadását jelenti, hanem annak megértését is, hogy a csapattagok hogyan dolgoznak és kommunikálnak a legjobban. Nem mindenki egyforma módon fogadja és dolgozza fel az információt. Hogyan teheted tehát hatékonyabbá a kommunikációt? Teremts egy nyitott légkört, ahol a munkatársak szabadon oszthatják meg gondolataikat és aggályaikat anélkül, hogy bírálatra számítanának. Ezzel csökkented a félreértéseket, és elősegíted a nyílt párbeszédet.

Használj egyértelmű és közvetlen kommunikációt. Kerüld a szakzsargont és a túlzottan bonyolult magyarázatokat, különösen, ha különböző szinteken és részlegeken át kommunikálsz. Mindig ellenőrizd, hogy az üzeneted világos és érthető-e a fogadó számára. Legyenek rendszeresek az értekezletek, ahol mindenki megoszthatja az információkat, sikereket. Ez segít szinkronban tartani a csapatot, és biztosítja, hogy egy irányba húzzon mindenki.

Fejleszd ki a visszajelzés kultúráját! A konstruktív visszajelzés lehetővé teszi, hogy a munkatársak tudják, hol állnak, és mit vár el tőlük a vezetőség. Ez nemcsak a teljesítményt javítja, hanem az önbizalmat és a csapatszellemet is növelheti. És ne feledkezz meg arról, hogy csak az az igaz, ami le van írva. Az írott nyilvántartások, kommunikációk segítenek elkerülni a későbbi nézeteltéréseket és biztosítják, hogy mindenki hozzáférjen a szükséges információkhoz. A hatékony kommunikáció nemcsak a problémák megelőzéséről szól, hanem a bizalom és az átláthatóság megteremtéséről is.

Ne engedd meg, hogy a rossz kommunikáció szokása tönkretegye a céget!

AZ ELHALASZTÁS MŰVÉSZETE

A halogatás vagy a döntésképtelenség lassítja a cég növekedését és fejlődését. Fejleszd ki a határozott döntéshozatali képességeket, és vállalj felelősséget az eredményekért.

Az elhalasztás gyakran a modern munkahelyek rejtett járványa, amely nemcsak az egyéni hatékonyságot, hanem a teljes vállalati dinamikát is lelassíthatja. Sok cégvezető és csapattag könnyen beleesik ebbe a csapdába, amikor szembe kell nézniük kihívást jelentő döntésekkel vagy feladatokkal. De mi történik, amikor a halogatás állandó gyakorlattá válik? A projekt haladása megáll, az időpontok elcsúsznak és a munkamorál csökken, ami végül a cég növekedését és fejlődését lassítja.

A döntésképtelenség gyakran a félelemből fakad: a félelemből, hogy rossz döntést hozunk, vagy a kudarc félelméből. Azonban a határozatlanság csak további bizonytalanságot és stresszt szül. Hogyan szakíthatunk tehát ezzel a káros szokással? Ismerjük fel, hogy a tökéletességre való törekvés gyakran többet árt, mint használ. Nincs olyan döntés, ami 100%-ig tökéletes lenne, és a legjobb döntés gyakran az, amit időben hozunk meg. Tökéletességre kell törekednünk, viszont el kell fogadnunk, hogy nem lesz mindig minden tökéletes.

Használjunk prioritási listákat és határidőket, hogy strukturáltabban kezeljük az időnket. A feladatok rangsorolása és időkeretek meghatározása segít elkerülni a halogatást, mert világos képet kapunk arról, mire kell összpontosítanunk. Fejlesszünk ki egy „csak csináld” mentalitást. Gyakran a legnehezebb rész az elkezdés, de ha egyszer belekezdtünk egy feladatba, a lendület átveszi az irányítást. Ha akarjuk, akkor a nehezebb feladatokat bontsuk kisebb, kezelhető részekre. És ami a legfontosabb, ünnepeljük meg a kisebb sikereket is! Minden befejezett feladattal közelebb vagyunk a kitűzött célhoz, és ez a lényeg. Az apró győzelmek növelik az önbizalmat és motiválnak.

Ne engedd magadnak a feladatok elhalasztásának rossz szokását!

AZ ÚJÍTÁSOK ELUTASÍTÁSA

Az új ötletek és megközelítések visszautasítása korlátozza egy vállalat potenciálját. Légy nyitott az innovációra, és fogadd el a kockázatokat, amelyek előmozdítják a cég fejlődését.

Nézzünk szembe vele: a változás ijesztő lehet. Az új ötletekkel és megközelítésekkel való kísérletezés kockázatokkal jár, amit sokan nem hajlandóak vállalni. Ez az elutasítás azonban súlyosan korlátozhatja céged potenciálját. Az innováció nem csupán egy divatos szó a vállalati szótárban, ez az üzleti növekedés és adaptáció kulcsa. A világ folyamatosan változik, és a piacok minden eddiginél gyorsabban fejlődnek. Azok a vállalatok, amelyek ragaszkodnak a „mindig is így csináltuk” mentalitáshoz, gyorsan lemaradhatnak versenytársaik mögött. Az új ötletek és megközelítések elutasítása nemcsak azt jelenti, hogy elszalaszthatsz potenciális lehetőségeket, hanem azt is, hogy a cég rugalmatlanná és ellenállóvá válik a szükséges változásokkal szemben.

Innovációra nyitottnak lenni annyit jelent, hogy kész vagy kockázatot vállalni, hogy előrébb juthass. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes új ötletet azonnal be kell vezetni. Inkább arról van szó, hogy értékeljük azokat, kísérletezzünk velük kis léptékben, és alaposan mérjük fel a sikereket és a kudarcokat. Az innovációra való nyitottság azt is jelenti, hogy bízunk a csapatunkban, hogy új és kreatív megoldásokkal áll elő, amelyek előremozdíthatják a működést.

Az igazi innováció gyakran próbálkozások és tévedések sorozatából születik. Ez magában foglalja a hibázás lehetőségének elfogadását is, mint a tanulás és fejlődés részét. Az új ötletek tesztelésének módszerei, mint például a prototípusok készítése és a piaci tesztek, értékes visszajelzéseket nyújthatnak, mielőtt széles körben bevezetnénk őket. Az innováció nem egy személy vagy osztály feladata, ez egy teljes céges szintű erőfeszítés. Persze végső soron egy valaki felel érte, de a komplett cégnek kell innovatívnak lennie. A vezetőknek inspirálniuk kell csapataikat, hogy merjenek kísérletezni és új utakat felfedezni. Ne hagyd, hogy az újítás elutasítása korlátozza vállalatodat; helyette használd azt eszközként, amely előre visz a versenyben, és megújítja vállalkozásodat.

Ne engedd, hogy az elutasítás szokása hatással legyen a mindennapjaidra!

A MUNKA ÉS MAGÁNÉLET EGYENSÚLYÁNAK HIÁNYA

A kimerültség és a kiégés nemcsak a hatékonyságot csökkenti, hanem a csapatszellemet is tönkreteszi. Találd meg a megfelelő egyensúlyt, hogy fenntarthasd a motivációt és az elkötelezettséget.

Az egyensúly hiánya a munka és a magánélet között nemcsak egyéni szinten jelent problémát, hanem az egész céges kultúrát befolyásolhatja. A munkamániás kultúra, ahol a hosszú órák és a kimerültség dicséret tárgyát képezik, rövid távon produktívnak tűnhet, de hosszú távon káros hatásokkal jár. A munka és a magánélet közötti egészséges egyensúly megteremtése kulcsfontosságú a sikerhez. Ez azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk az alkalmazottak – és a saját magunk – szabadidejét és ösztönözzük őket arra, hogy töltsenek időt a családjukkal, hobbijaikkal és a pihenéssel. A kiegyensúlyozott munkavállalók frissebbek, motiváltabbak és produktívabbak.

A munkaidő minősége gyakran fontosabb, mint a mennyisége. A határozott munkaidő, a hatékony időgazdálkodás és a szükségtelen feladatok csökkentése segíthet az alkalmazottaknak, vezetőknek jobban teljesíteni a munkahelyükön. Támogassuk a cégen belül az egészséges életmódot. Ez magában foglalhat munkahelyi egészségügyi kezdeményezéseket és a mentális egészség támogatását, de egész egyszerűen csak annyi is lehet, hogy oktatásokat tartunk az egészséges életmódról.

Mindezekben a vezetőknek példát kell mutatniuk azzal, hogy maguk is tiszteletben tartják a munka és magánélet egyensúlyát. A vezetőknek el kell kerülniük a munkaidőn kívüli e-mailek küldését, és nem várhatják el az alkalmazottaktól, hogy a szabadidejükben is dolgozzanak. A vezetők magatartása gyakran meghatározza a vállalati normákat és elvárásokat. Mondhatjuk úgy is, hogy a munkatársak lemásolják a vezetők szemléletmódját, szokásait. A kiegyensúlyozott munkatársak és vezetők nemcsak boldogabbak és egészségesebbek, hanem hosszú távon a cégünk számára is értékesebbek.

Ne engedd, hogy a kiegyensúlyozatlanság szokása felülkerekedjen a cég sikerén!

A VEZETŐI EGYÜTTÉRZÉS HIÁNYA

A munkatársak érzéseinek és véleményének figyelmen kívül hagyása csökkenti az elkötelezettséget és a munkahelyi elégedettséget. Mutass empátiát, és értékelj minden hozzájárulást.

Az együttérzés hiánya a vezetésben nem csupán egy személyes hiba, ez egy szervezeti gyengeség, ami alááshatja a csapatszellemet és csökkentheti a teljesítményt. A munkatársak érzéseinek és véleményének figyelmen kívül hagyása nemcsak az egyéni elkötelezettséget csökkenti, hanem a munkahelyi elégedettség általános szintjét is lerombolja. Az empátia, vagyis az a képesség, hogy érezzük és megértsük mások érzéseit, létfontosságú a hatékony vezetéshez.

A vezetői együttérzés nem azt jelenti, hogy mindig egyetértünk minden munkatárssal, vagy hogy minden döntést az érzelmek alapján hozunk. Inkább arról szól, hogy figyelünk, és értékeljük a különböző nézőpontokat, valamint hogy tiszteletben tartjuk az egyéni érzéseket és tapasztalatokat. Ez azt jelenti, hogy a vezetőknek aktívan figyelniük kell, nyitottnak kell lenniük a visszajelzésekre, és hajlandónak kell lenniük arra, hogy megfontolják és értékeljék az alkalmazottak hozzájárulását. Egy jó vezetőnek használnia kell a ”Köszönöm” vagy a ”Megértelek” szavakat.

Az együttérző vezetők tudják, hogy az alkalmazottak nem csak munkaerőforrások: ők olyan emberek, akiknek saját érzéseik, problémáik és motivációik vannak. Az empátia kimutatása – például azáltal, hogy időt szánunk az alkalmazottak hallgatására, az őket érintő változások megértetésére, vagy az őket foglalkoztató problémák megoldására – erősítheti a munkatársak bizalmát és elkötelezettségét, nem is kicsit!

Az együttérző vezetés az egész szervezet számára modellt ad. Amikor a vezetők empátiát mutatnak, ez inspirálja az alkalmazottakat is, hogy együttérzőbbek legyenek egymással, ami erősíti a munkahelyi kapcsolatokat, és elősegíti a pozitív munkakörnyezet kialakulását. Az empátia tehát nemcsak egy jó vezetői tulajdonság, hanem egy alapvető elem, amely elősegíti a csoportos siker érzését és a szervezet egészének jólétét.

Ne engedd, hogy a megértő hozzáállás szokásának hiánya visszafogja a céged!

Összefoglalva, le kell győznöd minden olyan szokást, melyek nem a céged stabilizálása, hanem a céged szétszóródása felé visznek. Rendszerben kell gondolkoznod, és lépésről lépésre, konstruktívan kell építkezned. Nem kell egyik napról a másikra tökéletesnek, rossz szokásoktól teljesen mentesnek lenni az életnek, csak kezdjük el ezeket eltüntetni! Az egyetlenegy dolog, amit azonnal és folyamatosan meg tudsz változtatni, nem más, mint a hozzáállásod. A rossz szokások pedig mind hozzáállás kérdése. Vágj bele a cégfejlesztésbe, és haladj folyamatosan lépésről lépésre!

„Ki az erős? Az, aki le tudja győzni a rossz szokásait.”

SZERETNÉD LEGYŐZNI LEGROSSZABB SZOKÁSAID?

VÁLLALATI

TÉRKÉP

Valóban működő cégfejlesztési rendszereket mutat be számodra.

Mi is az a Vállalati Térkép?

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

7 szervezési osztály szerepel rajta, melyek a Cégvezetés; Kommunikáció; Terjesztés; Pénzügy; Termelés; Minőség és Közönségkapcsolati osztályok, ahová 21 működő rendszert társít.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Igényeld a Vállalati Térképet teljesen kötelezettségmentesen.

A következő lépésed, hogy kitöltöd az adataid, és mi e-mailben elküldjük a Vállalati Térképet. Emellé pedig egy 1 órás Díjmentes Tanácsadást is adunk számodra.

Igénylem gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

Mi nem csak beszélgetünk az eredményekről, el is érjük őket! Nézd meg, milyen kézzelfogható sikereket értünk el azoknál, akik már csatlakoztak előfizetőinkhez.

Ahol már találkozhattál velünk:

Markovich Béla tapasztalata a Vállalati Térképről

Cégvezetőként számodra is hasznos lehet, hiszen valóban működő cégfejlesztési rendszereket tartalmaz. Eddig Magyarországon közel 5000 cégvezető igényelte, és most neked is van rá lehetőséged! A Vállalati Térkép célja, hogy megfoghatóvá tegye számodra a cégfejlesztést, és rávilágítson a problémáid pontos megoldására.

Ez az egész a Szervezési Táblára épül, de hogyan teszi ez átláthatóvá a te vállalkozásod? 7 szervezési osztály szerepel rajta, mint például a termelés, a cégen belüli kommunikáció, illetve a cégvezetés. Ezekhez társít 21 működő rendszert, amelyek mind ott vannak a te vállalkozásodban is.

És hogy kiknek érdemes ezt igényelni? Árbevételtől és létszámtól függetlenül mindenkinek, így neked is. De a legelőnyösebb azoknak a cégeknek, akik legalább egy 20 fős munkatársi létszámmal dolgoznak. Az igazi izgalmak ott kezdődnek, én már csak tudom, hiszen közel 300 embert irányítok. Ajánlom, igényeld a Vállalati Térképet, hiszen díj -és kötelezettségmentesen a tiéd lehet!

Ami szerintem zseni, még egy egy órás Díjmentes Tanácsadást is kaphatsz mellé, ahol segítenek, hogy te is be tudd illeszteni a vállalkozásodba ezeket a rendszereket, olyan könnyedén, mintha csak egy Mapei ragasztóval dolgoznál! Ne habozz, gondolkozz rendszerben, és igényeld a DMA Vállalati Térképet!

Markovich Béla, Mapei Kft., Ügyvezető