IRÁNYELVEK

2020.10.10.

Dienes Martin

5 perc

Alapvetően rengeteg rendszer van arra, hogy egy vállalkozást, vállalatot elvezessen valaki. Most konkrétan azt a módszert szeretném leírni Neked, amivel akár hátradőlve is egész nyugodtan tudsz céget vezetni. Egy olyat, ami valóban összetartja az egész céget.

Te mit használsz ahhoz, hogy az egész céged stabil alapokra épüljön, és mindenki tudja, hogy pontosan mit kell elvégeznie és hogyan?

Alapvetően szinte mindig az szokott lenni, hogy semmit nem használnak a cégvezetők, maximum elmondják szóban az utasításokat és, hogy mit kell csinálni. Ilyenkor a munkatárs nem fog emlékezni rá, máshogy készíti el a feladatot, és már jön is a zűrzavar. Ez annyi időt el tud venni, hogy inkább bele sem gondolok. Munkatársanként számolhatsz napi 1 órával, ami nincsen kihasználva.

Mivel irányítsunk egy egész céget?

Egy egész céget nehéznek tűnhet (nyugodtan, stabilan, szabadidővel, lazán) vezetni, viszont, ha csak ezt az egy dolgot elkezded alkalmazni, akármekkora nemzetközi vállalatot gyerekjáték elvezetni.

 

Irányelvek

Irányelv szó jelentése – Alapul szolgáló elgondolás, amely meghatároz egy életmódot, cselekedetet, hozzáállást, magatartást, tevékenységet, viselkedést.

 

Annyira egyszerű és annyira jó! Tehát az irányelv egy olyan leírt elgondolás, ahogyan egy szervezetnek viselkednie, működnie kellene. Ilyet már lehet láttál olyan cégeknél, melyek nemzetközi vizeken eveznek, és már akár több 100 milliárd az árbevételük. Ők már felismerték, hogy enélkül lehetetlen egy hatalmas vállalatot irányítani.

Vegyünk egy példát:

Van egy cukrászda és a fagyikat kis tölcsérbe adják, de nagy kanállal. Az egyik munkatársat ez nem érdekli, nagy tölcsérbe adja, kis kanállal. Tehát teljesen fordítva készíti el. A vezető odamegy hozzá és lecseszi, vagy csak beszél vele, hogy ez így annyira nem jó. A munkatárs meg csak néz, mint borjú az új kapura, mert szerinte ez így is jó. A szóban mondott dolog elszállt, nem is törődik vele, de teljesen igaza is van.

Ha le lenne írva, akkor számon lehetne kérni, hogy miért nem csinálja jól, de így nem. Ha valami nincs leírva, akkor az nem igaz. (Erről olvashatsz a Kommunikáció a Cégen Belül c. cikkünkben.) Most pedig jönnek az irányelvek.

 

A vezető leírja egy irányelvben: „A fagyit minden esetben kis tölcsérbe kell adni és nagy kanállal. Közben mosolyogj a vevőre, és kérdezd meg, hogy milyen eddig a napja.” (Nyilván, ez lehet részletesebb, jobb, de példának most jó.)

Az irányelvek fogják össze az egész szervezetet. Ezáltal fogják tudni a munkatársak, hogy a szervezet pontosan hova halad, mit szeretne, mi a célja. Talán nem is kell mondanom, hogy ez nem kicsit gyorsítja fel a céget. Stabillá teszi, amit már soha semmi nem tehet tönkre.

Mire lehet még használni egy Irányelvet?

Ezenfelül még egy nagyon fontos dologra vannak kitalálva az irányelvek. Mikor a munkatárs valamit elront, akkor mindenféleképpen korrekciózni kell. Tehát rendbe kell hozni, ki kell javítani. De mi alapján is javítaná ki, ha nincs mi szerint végeznie a munkáját?

Tehát most – hogy már megvannak a céged irányelvei – mindent egyszerűbb korrekciózni. Egyszerűen csak a munkatárs elé odarakod az irányelvet, és megmondod, hogy olvassa el újra. Neked nem kell lecseszni, nem kell kirúgni. Csak olvassa el, és csinálja aszerint a munkáját. Ha nem akarja, akkor meg menjen máshova, mert ez a cég ezek szerint az alapok szerint működik.

Hogyan fogadtassuk el ezeket az Irányelveket?

Hát igazából, mikor megírtad ezt az irányelvet (mondjuk egy számítógépen ott van), akkor a legjobb amit tehetsz, hogy kinyomtatod és kirakod a falra, vagy belerakod egy mappába, amit minden munkatárs lát és tudják, hogy ott van.

Pár információ még ehhez: az irányelveknek van egy színük, mindig fehér lapra írjuk zöld betűvel. Ezenfelül fontos, hogy legyen egy neve ennek az irányelvnek, például: Irányelv a cigizésről, Irányelv a kommunikációról, stb.

Mikor megvan a neve, ki van nyomtatva zölddel, akkor az a tiéd, az az eredeti. Azt kell lefűzni valahova vagy kirakni. Ezenfelül minden egyes munkatársnak kell adni egyet, ami az övé lesz. Ez lehet fekete-fehér is, mindegy milyen, mert az az övé.

Mikor mindenki elolvasta és egyetért azzal az irányelvvel, akkor mindenki aláríja az eredeti irányelvet, a tiéd.

Ezzel jelzi, hogy Ő aszerint fogja végezni a dolgát, és aszerint fog működni. Na, és most ez alapján lehet korrekciózni, mert elfogadta ezt az irányelvet.

Ha úgy gondolod, hogy a Te cégedben ezt senki nem fogadná el, akkor haladj a ”Szalámi elv” alapján, tehát először a legjobb munkatársnak mutasd meg, vele fogadtasd el. Majd a többiek fogják látni, hogy esetleg több fizetést kap, mert jobban termel.

 

Annyira egyszerű, nem?

Így a munkatárs pontosan tudja, hogy mit és hogyan kell elkészítenie. Ha elrontja, tudod, hogy mi alapján kell korrekcióznod. Illetve nem Neked kell mindenkit dadusgatni, hanem akár még a nyaralásod közben is ugyanúgy, ugyanolyan tökéletesen tud menni a cég.

Na, ez egy tökéletes vállalatirányítási rendszer, ami a legprofibb, amit el tudsz képzelni.

Vezesd be!
Így máris szintet tudsz lépni a vállalkozásoddal!

Remélem, tudtál ebből tanulni és akár ihletet nyerni.

Ha érdekel még hasonló téma, akkor nézd meg egy másik cikkünket a PROJEKTMENEDZSMENT-RŐL ITT!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

Igényeld a vállalati térképet díjmentesen!

A Vállalati Térképen szereplő módszerek olyan szervezetfejlesztési eszközök, melyek minden cégben megtalálhatóak, és minden vezető számára könnyen elsajátíthatóak.

A Térkép még magában nem váltja meg a világot, viszont rengeteg hasznos információt tudsz vele elsajátítani, melynek segítségével lehet stabil céged, több szabadidővel.

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, mely utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb cége és több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.Amikor igényelsz egy Térképet, lesz arra is lehetőség, hogy kérj mellé egy díjmentes alkalmat, ahol pontosan megmutatjuk, hogy a Te cégedben hogyan lehetne alkalmazni a rajta szereplő eszközök valamelyikét.

IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -