MIÉRT KELL ÜGYFÉL ADATBÁZIS?

2020.10.02.

Dienes Martin

3 perc

Sokszor hallani, hogy kell ügyfél adatbázis. Szükség van rá. De akkor mégis hogyan kell használni? Hogyan kell belekezdeni? Mégis mi alapján kell ezt felépíteni? Ha tökéletes ügyfél adatbázisod van, akkor ne is olvasd tovább a cikket, de ha egyáltalán nincs is, akkor jó olvasást.

Mielőtt még elkezdjük, elmondom, hogy nem lesz hosszú ez a cikk, hiszen ez nem egy hatalmas nagy terület.

Ha már megfigyelted, akkor észrevehetted, hogy a multi cégeknél, nagyvállalatoknál minden esetben van ilyen adatbázis. Ha mondjuk boltról van szó – ahol nem raksz bele minden vásárlót ebbe az adatbázisba -, akkor a beszállítókról, gyártókról van ilyen. Ezek a nagyvállalatok tudják a titkot, amit most le fogok írni Neked.

Először is, miért fontos egy ilyen ügyfél adatbázis?

A legfontosabb ezzel kapcsolatban az, hogy így nyomon lehet követni azt, hogy ki-mit-mikor vásárolt, mennyit költött. Pontosan tudod, hogy ki az, aki a legjobb vásárlód, tudod, hogy mit keresnek a vásárlók.

Ha mondjuk törlődik a Facebook oldala a cégnek, vagy az Instagram oldala, akkor is meglesznek az ügyfelek, sosem tudnak elveszni. Gyakorlatilag ez határozza meg egy cég értékét. Gondolj bele: el szeretnéd adni ezt a céged, és érdekel is egy embert. Odajön és megkérdezi, hogy kik az ügyfelek? És teljesen össze is omlasztja a szépen felépített céged.

Hogyan tároljuk az ügyfeleket, és mit tároljunk?

Általában NÉV (pozícióval együtt), TELEFONSZÁM, E-MAIL CÍM, CÍM (a cégé), MIVEL FOGLALKOZIK (ha fontos), CÉG WEBOLDALA, MEGJEGYZÉS (minden, ami fontos lehet róla).

Ezeket egy táblázatban lehet vezetni. Az első sorba legfelül azokat kell beleírni, amilyen adatokat el akarunk kérni. Aztán mehet bele sorba mindenki.

 

Ami még fontos ehhez, az a személyes adat tárolása. Akit eltárolsz ebben a táblázatban, azzal kell egy rövid megállapodás, hogy igen Ő ezt engedélyezi, hogy benne legyen. Sajnos ezt meg kell tenned mindenkivel, még ha alapvetően senkit nem zavarna, hogy benne van, akkor is.

Ameddig ez a táblázat felépül, nem kevés munka, de akármikor tudod használni, akárkiről kell adat, egyből ott van előtted.

Hogyan lehet ezt egyszerűbben?

Rengeteg program van, ami alkalmas arra, hogy ügyfeleket tárolj el benne. Nyilván ez nem ingyenes, de tényleg egyszerűbb itt ilyen adatokat tárolni, mindenki el tudja érni, és nagyon átlátható szokott lenni.

Mire lehet még használni ezt az adatbázist?

Ugye ezek meglévő ügyfelek. Meglévő ügyfeleknek pedig nem baj, ha küldünk e-maileket. Értesítjük Őket a változásokról, új termékekről, stb. Ha csak heti egyszer megy e-mail, már akkor is több, mintha nulla lenne.
 
Rengetegféleképpen lehet használni ezt az ügyfél adatbázist, de most csak párat írtam le Neked.
 
Ha érdekel még hasonló téma, akkor nézd meg egy másik cikkünket a TÁRGYALÁSTECHNIKA-RÓL ITT!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

Igényeld a vállalati térképet díjmentesen!

A Vállalati Térképen szereplő módszerek olyan szervezetfejlesztési eszközök, melyek minden cégben megtalálhatóak, és minden vezető számára könnyen elsajátíthatóak.

A Térkép még magában nem váltja meg a világot, viszont rengeteg hasznos információt tudsz vele elsajátítani, melynek segítségével lehet stabil céged, több szabadidővel.

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, mely utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb cége és több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.Amikor igényelsz egy Térképet, lesz arra is lehetőség, hogy kérj mellé egy díjmentes alkalmat, ahol pontosan megmutatjuk, hogy a Te cégedben hogyan lehetne alkalmazni a rajta szereplő eszközök valamelyikét.

IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -