MIKÉNT LEHET EMELNI A PROFITOT?

2021.04.10.

Dienes Martin

4 perc

Szeretnéd növelni a céged profitját? Ki nem? Az iskolai tananyagokban nem találjuk meg ezt a nagyon fontos részt, pedig ez az egyetlen eredménye a cégvezetőnek: hogy mégis mennyi pénzt kerestünk? Elfogadható, sőt teljesen logikus és érthető, ha egy cégvezető profitot akar elérni a cégében. Ezt nem kell szégyellni. Így van rendjén, és egy egészséges cégben a munkatársaknak is ezt a célt kell támogatniuk, mivel nekik is ebből lesz a fizetésük – vagy a még több fizetésük.

Ez az üzleti cikk a profitról szóló sorozatunk második része. Az első részben arról beszéltünk, hogy hogyan oldjuk meg azt, hogy ugyanannyi munkával, akár kétszer annyit is tudjunk keresni. Ha izgalmas lehet ez számodra, akkor olvasd el:

Először kötelező letisztázni, mi is az a profit:

Profit: Elért tiszta jövedelem; a bevétel azon része, amely a költség levonása után marad. Az a haszon vagy többlet, amely a kiadások és bevételek különbségéből származik; nyereség.

Eredet: [profit < francia: profit < latin: profectus (siker, előrehaladás) < pro- (előtag; hasznára, előre) + facio (okoz, tesz)]

(Forrás: Wikiszotar.hu)

Azért fontos ezt tudni pontosan, mert ha nem határozzuk meg a szónak a pontos jelentését, akkor majdnem esélytelen, hogy valaha is tényleges, jelentős profitra tegyünk szert. Ha tudjuk, pontosan mit akarunk, már egy lépéssel közelebb vagyunk a célhoz.

NAGYON FONTOS tényező az, hogy a nyereséget úgy növeljük, hogy az árbevétel marad ugyanannyi. Nem az árbevétel növeléséről fogunk most írni, hanem a profit növeléséről!

MIÉRT LEGYEN TISZTASÁG A CÉGBEN?

Furán hangozhat elsőre, ellenben a céged rendezettsége, tisztasága megnöveli a profitot. Szokták mondani, hogy a tisztaság 400%-kal is képes növelni a profitot! Nyilván azért ennek vannak különféle okai, viszont megfigyelhető, hogy azoknál a cégeknél, ahol tisztaság van, a profit sokkal több, mint amelyeknél rendetlenség és kosz van.

Tisztázzuk először a REND és a TISZTA szót:

REND:

Észszerű állapot, amikor minden az ismert, elvárt és célszerű helyén van, és alkalmas az azonnali hatékony működésre, használatra.

Eredet [rend < ómagyar: rend < kelta: rendi (rend, sor)]

(Forrás: Wikiszotar.hu)

TISZTA:

Szennyeződés nélküli (test, tárgy, anyag, hely), amelyen vagy amelyben nincs idegen anyag, szenny, piszok, por.

Eredet [tiszta < ómagyar: tiszta < ősmagyar: timis (tiszta) < dravida: tíyadu, tisadu, tiya (tiszta)]

(Forrás: Wikiszotar.hu)

A REND FONTOSSÁGA

Láttál már olyan helyet, ahol rend volt? Biztosan érezted, hogy nyugodtság van, jobban érzed magad és nincs az a bizonyos nyomás rajtad.

Ez mind vevői, mind munkatársi szempontból így van. Nem nagyon van olyan ember, aki ne szeretne rendben és rendezetten dolgozni. De biztosan láttál már olyan céget is, amelyiknél abszolút nem volt rend. Minden összevissza volt, és nem a helyén.

A rendnek van olyan meghatározása, hogy: minden a helyén van, minden a funkciójában van és funkciója szerint működik.

Példa: lapát. A lapát helye a bejárat melletti falnál van, egy kijelölt helyen. Amikor ezt elveszik, és pontosan oda is rakják vissza, akkor nem fog elveszni, és mindig meg lehet találni. Nem dobunk ki feleslegesen milliókat eszközökre, és még az időt sem vesztegetjük, mert tudjuk, hogy hol van a helye. Az, hogy a funkciójában van, annyit jelent, hogy aszerint használjuk, ami szerint használni kell. Nem verekedünk a lapáttal, nem ásunk, nem dobáljuk. Lapátolunk.

Mi a tanulság?

Legyen mindennek helye, mert különben rengeteg felesleges időt és pénzt fogsz elpazarolni a semmire! Használja mindenki funkció szerint az eszközöket, különben megint csak zűrzavar a vége.

A TISZTASÁG FONTOSSÁGA

A tisztaság nagyon egyszerű tényező. Jön egy takarító cég és tisztít. Nem annyira nehéz. Inkább az a nehéz, hogy ennek a valódi értékét meglássuk.

Tudod, hogy azokon a helyeken, ahol tisztaság van, jobban érzik magukat az emberek, mint ahol rendetlenség és kosz van? Ez egyszerűen csak azért van, mert alapvetően az ember szereti a tisztaságot. Vajon a vevő is így van ezzel vagy a munkatársad? IGEN.

Nem nagy dolog tisztán tartani egy helyiséget, viszont annál nagyobb dolog, hogy emiatt mennyivel jobban érzik magukat abban a környezetben.

Mi a tanulság?

Tartsd tisztán a cégedet! Ha kell, írj irányelveket ezzel kapcsolatban, hogy mindenki tartsa tisztán a saját területét.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Tehát egy cégben rettentő nagy szerepet foglal be a rend és a tisztaság a haszon szempontjából. A munkatársak hatékonyabban tudnak dolgozni, kevesebb felesleggel és sokkal több produktív munkával. Nem mellesleg jobban is érzik magukat. Ez fontos vevői szempontból is. Szívesebben vesznek meg egy tiszta helyről szolgáltatást, termékeket, még ha az drágább is, mint a többi.

Nem az ár fog számítani, hanem az érzés, ahol vásárolunk.

Ez lenne a profitról szóló sorozatunk 2. része. A kiegészítő 3. részt olvasd el, és tegyél szert még magasabb nyereségre a cégedben!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

Igényeld a vállalati térképet díjmentesen!

A Vállalati Térképen szereplő módszerek olyan szervezetfejlesztési eszközök, melyek minden cégben megtalálhatóak, és minden vezető számára könnyen elsajátíthatóak.

A Térkép még magában nem váltja meg a világot, viszont rengeteg hasznos információt tudsz vele elsajátítani, melynek segítségével lehet stabil céged, több szabadidővel.

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, mely utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb cége és több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.Amikor igényelsz egy Térképet, lesz arra is lehetőség, hogy kérj mellé egy díjmentes alkalmat, ahol pontosan megmutatjuk, hogy a Te cégedben hogyan lehetne alkalmazni a rajta szereplő eszközök valamelyikét.

IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -