MIKÉNT LEHET EMELNI A PROFITOT?

2021.12.14.

Dienes Martin

4 perc

Szeretnéd növelni a céged profitját? Ki nem? Az iskolai tananyagokban nem találjuk meg ezt a nagyon fontos részt, pedig ez az egyetlen eredménye a cégvezetőnek: hogy mégis mennyi pénzt kerestünk? Elfogadható, sőt teljesen logikus és érthető, ha egy cégvezető profitot akar elérni a cégében. Ezt nem kell szégyellni. Így van rendjén, és egy egészséges cégben a munkatársaknak is ezt a célt kell támogatniuk, mivel nekik is ebből lesz a fizetésük – vagy a még több fizetésük.

Ez az üzleti cikk a profitról szóló sorozatunk második része. Az első részben arról beszéltünk, hogy hogyan oldjuk meg azt, hogy ugyanannyi munkával, akár kétszer annyit is tudjunk keresni. Ha izgalmas lehet ez számodra, akkor olvasd el:

Először kötelező letisztázni, mi is az a profit:

Profit: Elért tiszta jövedelem; a bevétel azon része, amely a költség levonása után marad. Az a haszon vagy többlet, amely a kiadások és bevételek különbségéből származik; nyereség.

Eredet: [profit < francia: profit < latin: profectus (siker, előrehaladás) < pro- (előtag; hasznára, előre) + facio (okoz, tesz)]

(Forrás: Wikiszotar.hu)

Azért fontos ezt tudni pontosan, mert ha nem határozzuk meg a szónak a pontos jelentését, akkor majdnem esélytelen, hogy valaha is tényleges, jelentős profitra tegyünk szert. Ha tudjuk, pontosan mit akarunk, már egy lépéssel közelebb vagyunk a célhoz.

NAGYON FONTOS tényező az, hogy a nyereséget úgy növeljük, hogy az árbevétel marad ugyanannyi. Nem az árbevétel növeléséről fogunk most írni, hanem a profit növeléséről!

MIÉRT LEGYEN TISZTASÁG A CÉGBEN?

Furán hangozhat elsőre, ellenben a céged rendezettsége, tisztasága megnöveli a profitot. Szokták mondani, hogy a tisztaság 400%-kal is képes növelni a profitot! Nyilván azért ennek vannak különféle okai, viszont megfigyelhető, hogy azoknál a cégeknél, ahol tisztaság van, a profit sokkal több, mint amelyeknél rendetlenség és kosz van.

Tisztázzuk először a REND és a TISZTA szót:

REND:

Észszerű állapot, amikor minden az ismert, elvárt és célszerű helyén van, és alkalmas az azonnali hatékony működésre, használatra.

Eredet [rend < ómagyar: rend < kelta: rendi (rend, sor)]

(Forrás: Wikiszotar.hu)

TISZTA:

Szennyeződés nélküli (test, tárgy, anyag, hely), amelyen vagy amelyben nincs idegen anyag, szenny, piszok, por.

Eredet [tiszta < ómagyar: tiszta < ősmagyar: timis (tiszta) < dravida: tíyadu, tisadu, tiya (tiszta)]

(Forrás: Wikiszotar.hu)

A REND FONTOSSÁGA

Láttál már olyan helyet, ahol rend volt? Biztosan érezted, hogy nyugodtság van, jobban érzed magad és nincs az a bizonyos nyomás rajtad.

Ez mind vevői, mind munkatársi szempontból így van. Nem nagyon van olyan ember, aki ne szeretne rendben és rendezetten dolgozni. De biztosan láttál már olyan céget is, amelyiknél abszolút nem volt rend. Minden összevissza volt, és nem a helyén.

A rendnek van olyan meghatározása, hogy: minden a helyén van, minden a funkciójában van és funkciója szerint működik.

Példa: lapát. A lapát helye a bejárat melletti falnál van, egy kijelölt helyen. Amikor ezt elveszik, és pontosan oda is rakják vissza, akkor nem fog elveszni, és mindig meg lehet találni. Nem dobunk ki feleslegesen milliókat eszközökre, és még az időt sem vesztegetjük, mert tudjuk, hogy hol van a helye. Az, hogy a funkciójában van, annyit jelent, hogy aszerint használjuk, ami szerint használni kell. Nem verekedünk a lapáttal, nem ásunk, nem dobáljuk. Lapátolunk.

Mi a tanulság?

Legyen mindennek helye, mert különben rengeteg felesleges időt és pénzt fogsz elpazarolni a semmire! Használja mindenki funkció szerint az eszközöket, különben megint csak zűrzavar a vége.

A TISZTASÁG FONTOSSÁGA

A tisztaság nagyon egyszerű tényező. Jön egy takarító cég és tisztít. Nem annyira nehéz. Inkább az a nehéz, hogy ennek a valódi értékét meglássuk.

Tudod, hogy azokon a helyeken, ahol tisztaság van, jobban érzik magukat az emberek, mint ahol rendetlenség és kosz van? Ez egyszerűen csak azért van, mert alapvetően az ember szereti a tisztaságot. Vajon a vevő is így van ezzel vagy a munkatársad? IGEN.

Nem nagy dolog tisztán tartani egy helyiséget, viszont annál nagyobb dolog, hogy emiatt mennyivel jobban érzik magukat abban a környezetben.

Mi a tanulság?

Tartsd tisztán a cégedet! Ha kell, írj irányelveket ezzel kapcsolatban, hogy mindenki tartsa tisztán a saját területét.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Tehát egy cégben rettentő nagy szerepet foglal be a rend és a tisztaság a haszon szempontjából. A munkatársak hatékonyabban tudnak dolgozni, kevesebb felesleggel és sokkal több produktív munkával. Nem mellesleg jobban is érzik magukat. Ez fontos vevői szempontból is. Szívesebben vesznek meg egy tiszta helyről szolgáltatást, termékeket, még ha az drágább is, mint a többi.

Nem az ár fog számítani, hanem az érzés, ahol vásárolunk.

Ez lenne a profitról szóló sorozatunk 2. része. A kiegészítő 3. részt olvasd el, és tegyél szert még magasabb nyereségre a cégedben!

SZERETNÉD EMELNI A PROFITODAT?

VÁLLALATI

TÉRKÉP

Valóban működő cégfejlesztési rendszereket mutat be számodra.

Mi is az a Vállalati Térkép?

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

7 szervezési osztály szerepel rajta, melyek a Cégvezetés; Kommunikáció; Terjesztés; Pénzügy; Termelés; Minőség és Közönségkapcsolati osztályok, ahová 21 működő rendszert társít.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Igényeld a Vállalati Térképet teljesen kötelezettségmentesen.

A következő lépésed, hogy kitöltöd az adataid, és mi e-mailben elküldjük a Vállalati Térképet. Emellé pedig egy 1 órás Díjmentes Tanácsadást is adunk számodra.

Igénylem gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

Mi nem csak beszélgetünk az eredményekről, el is érjük őket! Nézd meg milyen kézzelfogható sikereket értünk el azoknál, akik már csatlakoztak előfizetőinkhez.

Ahol már találkozhattál velünk:

Markovich Béla tapasztalata a Vállalati Térképről

Cégvezetőként számodra is hasznos lehet, hiszen valóban működő cégfejlesztési rendszereket tartalmaz. Eddig Magyarországon közel 5000 cégvezető igényelte, és most neked is van rá lehetőséged! A Vállalati Térkép célja, hogy megfoghatóvá tegye számodra a cégfejlesztést, és rávilágítson a problémáid pontos megoldására.

Ez az egész a Szervezési Táblára épül, de hogyan teszi ez átláthatóvá a te vállalkozásod? 7 szervezési osztály szerepel rajta, mint például a termelés, a cégen belüli kommunikáció, illetve a cégvezetés. Ezekhez társít 21 működő rendszert, amelyek mind ott vannak a te vállalkozásodban is.

És hogy kiknek érdemes ezt igényelni? Árbevételtől és létszámtól függetlenül mindenkinek, így neked is. De a legelőnyösebb azoknak a cégeknek, akik legalább egy 20 fős munkatársi létszámmal dolgoznak. Az igazi izgalmak ott kezdődnek, én már csak tudom, hiszen közel 300 embert irányítok. Ajánlom, igényeld a Vállalati Térképet, hiszen díj -és kötelezettségmentesen a tiéd lehet!

Ami szerintem zseni, még egy egy órás Díjmentes Tanácsadást is kaphatsz mellé, ahol segítenek, hogy te is be tudd illeszteni a vállalkozásodba ezeket a rendszereket, olyan könnyedén, mintha csak egy Mapei ragasztóval dolgoznál! Ne habozz, gondolkozz rendszerben, és igényeld a DMA Vállalati Térképet!

Markovich Béla, Mapei Kft., Ügyvezető