MIÉRT OKOZNAK STRESSZT AZ ELLENTMONDÁSOK?

2021.11.19.

Dienes Martin

3 perc

Érdekel, hogy a cégedben hogyan végezz kivizsgálásokat egy stresszes helyzetben? Az iskolai tananyagban kár, hogy nem erről tanultunk, ugyanis akkor nem azon a szinten járna senki a cégvezetésben és az életében, mint ahol most jár. Eláruljuk azt a nagyon fontos tényezőt, amivel ki tudod venni a stresszt a cégedből, az életedből és mindenhonnan IS. Ugyanis eláruljuk a stresszes cégvezetés fő okait, nyilván megoldásokkal együtt. Kezdjünk is bele.

Mit is jelent a stressz szó?

Lehet, hogy bemutatni nem kell, és már lehet, hogy érzékelted, viszont érdemes teljesen letisztázni.

Lelki feszültséget okozó helyzet, egy személy (vagy élőlény) elleni külső nyomás. Ez a személy célja, törekvése, szándéka ellen ható erőfeszítés, aminek forrását a személy nem ismeri pontosan, ellene nem tud eredményesen védekezni, így az lehengerli őt.

 [Forrás: Wikiszótár]

Eredet [stressz < angol: stress (stressz, kényszer, feszültség) < latin: strictus (megfeszített) < stringo (feszít, meghúz)]

Tehát a stressz akkor keletkezik, mikor nekünk van valamilyen szándékunk, amit el szeretnénk érni, majd ez összeütközik valamilyen másik szándékkal. Esetleg egy olyan munkatárssal, aki feleslegesen akad fenn dolgokon, és szurkálódik. Ez lehet, hogy ellene megy a mi szándékunknak, ilyenkor pedig előjön a stressz.

Mi a két fontos tényező a stresszel kapcsolatban?

ELLENTMONDÁSOK

Sajnos rengetegszer tapasztaljuk azt, hogy megszegődnek a megállapodások. Ilyenkor bizony keletkezhet stressz. Például az a megállapodás, hogy mindenki 8:00-kor kezd dolgozni, de Sanyi folyton 8:30-kor kezd. Ezt – ha nem tanította nekünk soha senki – nehéz kezelni anélkül, hogy konfliktus keletkezne belőle, viszont fontos meghallgatni a másik nézőpontját.

Az ellentmondás ebben a szituációban, hogy 8:00 volt a megállapodás, de probléma nélkül 8:30-kor kezd Sanyi. Ez ellentmond egynéhány dologgal, DE. Mi van akkor, ha Sanyinak útközben megüzenték, hogy esetlegesen elveszik a lakását és földönfutó lesz. Bizonyára Én jómagam sem érnék be ilyen rossz kedvvel soha a munkába. Erre még a főnök is elkezdi csesztetni. Valószínűleg teljesen össze fog omlani. És nem elvárható, hogy egy munkatárs ilyen dolgokról beszámoljon neked, mint főnöknek, hacsak Te nem érdeklődsz, hogy mi van vele.

Olvasd el ebben az üzleti cikkünkben, hogy HOGYAN KEZELD, HA A MUNKATÁRSAID NEM TARTJÁK A SZAVUKAT? Kattints és olvasd el, ilyenkor mit kell tenned anélkül, hogy esetlegesen még jobban lehengerelnéd.

MEGFIGYELÉS

Soha, szinte semmilyen esetben nem lenne szabad, hogy ez a tényező ne legyen a vezetők szeme előtt. Ez a legfontosabb dolog, amivel tudod vezetni a céged stresszmentesen, a megfigyelés. Bár az előző késős példában is a megfigyelés nagy szerepet játszott, most vegyük teljesen külön.

Próbáld meg mindig úgy megfigyelni a dolgot, ahogy az van. Nagyban hozzá fog járulni a stresszmentes életedhez. Nem csak a cégvezetéshez.

Kettő példa:

Sanyi elkésik reggel 30 percet. Az oka: este 8-ig volt bent. Túlórázott, de erről nem szólt, sőt, pénzt se kérne érte. Későn ért haza, így elaludt. Annyit látsz, hogy elkésett, már mehet is a leértékelés. De megfigyelted vajon rendesen? Dolgozott tegnap neked önzetlenül 4 órát, csak úgy.

Másik példa:

A párod este nem jön haza. Este megy a stressz egész végig, hogy vajon mi történt vele. Végig hívod, már mindent is megteszel. Biztosan megcsal, biztosan elhagy, biztosan elveszett vagy akármilyen KITALÁLT dolog. Közben ír SMS-t, hogy hol van, de addigra már az egész estéd tönkrement. Pedig még reggel mondta neked, hogy a barátnőjénél alszik, csak éppen elfelejtetted. És már megy is a zűrzavar.

Nem mondom, hogy ezek megtörtént példák, de majdnem 100%, hogy mindkettő már megtörtént a világon.

A Megfigyelés fontossága:

A megfigyelés az a gyümölcs, amibe kötelező belekóstolni ahhoz, hogy elismerd, hogy JÓ és így működik a világ. Aki pedig megfosztja saját magát ettől, azt már most sajnálom. Soha nem lesz boldog, stresszmentes élete. Viszont így, hogy már Te ismered ezt az adatot, remélem, hogy legalább egy próbát megér neked ez a dolog.

Mikor legközelebb látsz valamit, ami nem teljesen egyértelmű, és érzed, hogy kitaláltál valamit a megfigyelt dolgokon felül, akkor állj meg, és kérdezd meg magadtól: ezt vajon tényleg megfigyeltem, vagy csak kitaláltam?

Kívánom, hogy legyen sok sikered ezzel kapcsolatban!

SZERETNÉL KEVÉSBE STRESSZES LENNI?

VÁLLALATI

TÉRKÉP

Valóban működő cégfejlesztési rendszereket mutat be számodra.

Mi is az a Vállalati Térkép?

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

7 szervezési osztály szerepel rajta, melyek a Cégvezetés; Kommunikáció; Terjesztés; Pénzügy; Termelés; Minőség és Közönségkapcsolati osztályok, ahová 21 működő rendszert társít.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Igényeld a Vállalati Térképet teljesen kötelezettségmentesen.

A következő lépésed, hogy kitöltöd az adataid, és mi e-mailben elküldjük a Vállalati Térképet. Emellé pedig egy 1 órás Díjmentes Tanácsadást is adunk számodra.

Igénylem gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

Mi nem csak beszélgetünk az eredményekről, el is érjük őket! Nézd meg milyen kézzelfogható sikereket értünk el azoknál, akik már csatlakoztak előfizetőinkhez.

Ahol már találkozhattál velünk:

Markovich Béla tapasztalata a Vállalati Térképről

Cégvezetőként számodra is hasznos lehet, hiszen valóban működő cégfejlesztési rendszereket tartalmaz. Eddig Magyarországon közel 5000 cégvezető igényelte, és most neked is van rá lehetőséged! A Vállalati Térkép célja, hogy megfoghatóvá tegye számodra a cégfejlesztést, és rávilágítson a problémáid pontos megoldására.

Ez az egész a Szervezési Táblára épül, de hogyan teszi ez átláthatóvá a te vállalkozásod? 7 szervezési osztály szerepel rajta, mint például a termelés, a cégen belüli kommunikáció, illetve a cégvezetés. Ezekhez társít 21 működő rendszert, amelyek mind ott vannak a te vállalkozásodban is.

És hogy kiknek érdemes ezt igényelni? Árbevételtől és létszámtól függetlenül mindenkinek, így neked is. De a legelőnyösebb azoknak a cégeknek, akik legalább egy 20 fős munkatársi létszámmal dolgoznak. Az igazi izgalmak ott kezdődnek, én már csak tudom, hiszen közel 300 embert irányítok. Ajánlom, igényeld a Vállalati Térképet, hiszen díj -és kötelezettségmentesen a tiéd lehet!

Ami szerintem zseni, még egy egy órás Díjmentes Tanácsadást is kaphatsz mellé, ahol segítenek, hogy te is be tudd illeszteni a vállalkozásodba ezeket a rendszereket, olyan könnyedén, mintha csak egy Mapei ragasztóval dolgoznál! Ne habozz, gondolkozz rendszerben, és igényeld a DMA Vállalati Térképet!

Markovich Béla, Mapei Kft., Ügyvezető