MIÉRT OKOZNAK STRESSZT AZ ELLENTMONDÁSOK?

2021.03.20.

Dienes Martin

3 perc

Érdekel, hogy a cégedben hogyan végezz kivizsgálásokat egy stresszes helyzetben? Az iskolai tananyagban kár, hogy nem erről tanultunk, ugyanis akkor nem azon a szinten járna senki a cégvezetésben és az életében, mint ahol most jár. Eláruljuk azt a nagyon fontos tényezőt, amivel ki tudod venni a stresszt a cégedből, az életedből és mindenhonnan IS. Ugyanis eláruljuk a stresszes cégvezetés fő okait, nyilván megoldásokkal együtt. Kezdjünk is bele.

Mit is jelent a stressz szó?

Lehet, hogy bemutatni nem kell, és már lehet, hogy érzékelted, viszont érdemes teljesen letisztázni.

Lelki feszültséget okozó helyzet, egy személy (vagy élőlény) elleni külső nyomás. Ez a személy célja, törekvése, szándéka ellen ható erőfeszítés, aminek forrását a személy nem ismeri pontosan, ellene nem tud eredményesen védekezni, így az lehengerli őt.

 [Forrás: Wikiszótár]

Eredet [stressz < angol: stress (stressz, kényszer, feszültség) < latin: strictus (megfeszített) < stringo (feszít, meghúz)]

Tehát a stressz akkor keletkezik, mikor nekünk van valamilyen szándékunk, amit el szeretnénk érni, majd ez összeütközik valamilyen másik szándékkal. Esetleg egy olyan munkatárssal, aki feleslegesen akad fenn dolgokon, és szurkálódik. Ez lehet, hogy ellene megy a mi szándékunknak, ilyenkor pedig előjön a stressz.

Mi a két fontos tényező a stresszel kapcsolatban?

ELLENTMONDÁSOK

Sajnos rengetegszer tapasztaljuk azt, hogy megszegődnek a megállapodások. Ilyenkor bizony keletkezhet stressz. Például az a megállapodás, hogy mindenki 8:00-kor kezd dolgozni, de Sanyi folyton 8:30-kor kezd. Ezt – ha nem tanította nekünk soha senki – nehéz kezelni anélkül, hogy konfliktus keletkezne belőle, viszont fontos meghallgatni a másik nézőpontját.

Az ellentmondás ebben a szituációban, hogy 8:00 volt a megállapodás, de probléma nélkül 8:30-kor kezd Sanyi. Ez ellentmond egynéhány dologgal, DE. Mi van akkor, ha Sanyinak útközben megüzenték, hogy esetlegesen elveszik a lakását és földönfutó lesz. Bizonyára Én jómagam sem érnék be ilyen rossz kedvvel soha a munkába. Erre még a főnök is elkezdi csesztetni. Valószínűleg teljesen össze fog omlani. És nem elvárható, hogy egy munkatárs ilyen dolgokról beszámoljon neked, mint főnöknek, hacsak Te nem érdeklődsz, hogy mi van vele.

Olvasd el ebben az üzleti cikkünkben, hogy HOGYAN KEZELD, HA A MUNKATÁRSAID NEM TARTJÁK A SZAVUKAT? Kattints és olvasd el, ilyenkor mit kell tenned anélkül, hogy esetlegesen még jobban lehengerelnéd.

MEGFIGYELÉS

Soha, szinte semmilyen esetben nem lenne szabad, hogy ez a tényező ne legyen a vezetők szeme előtt. Ez a legfontosabb dolog, amivel tudod vezetni a céged stresszmentesen, a megfigyelés. Bár az előző késős példában is a megfigyelés nagy szerepet játszott, most vegyük teljesen külön.

Próbáld meg mindig úgy megfigyelni a dolgot, ahogy az van. Nagyban hozzá fog járulni a stresszmentes életedhez. Nem csak a cégvezetéshez.

Kettő példa:

Sanyi elkésik reggel 30 percet. Az oka: este 8-ig volt bent. Túlórázott, de erről nem szólt, sőt, pénzt se kérne érte. Későn ért haza, így elaludt. Annyit látsz, hogy elkésett, már mehet is a leértékelés. De megfigyelted vajon rendesen? Dolgozott tegnap neked önzetlenül 4 órát, csak úgy.

Másik példa:

A párod este nem jön haza. Este megy a stressz egész végig, hogy vajon mi történt vele. Végig hívod, már mindent is megteszel. Biztosan megcsal, biztosan elhagy, biztosan elveszett vagy akármilyen KITALÁLT dolog. Közben ír SMS-t, hogy hol van, de addigra már az egész estéd tönkrement. Pedig még reggel mondta neked, hogy a barátnőjénél alszik, csak éppen elfelejtetted. És már megy is a zűrzavar.

Nem mondom, hogy ezek megtörtént példák, de majdnem 100%, hogy mindkettő már megtörtént a világon.

A Megfigyelés fontossága:

A megfigyelés az a gyümölcs, amibe kötelező belekóstolni ahhoz, hogy elismerd, hogy JÓ és így működik a világ. Aki pedig megfosztja saját magát ettől, azt már most sajnálom. Soha nem lesz boldog, stresszmentes élete. Viszont így, hogy már Te ismered ezt az adatot, remélem, hogy legalább egy próbát megér neked ez a dolog.

Mikor legközelebb látsz valamit, ami nem teljesen egyértelmű, és érzed, hogy kitaláltál valamit a megfigyelt dolgokon felül, akkor állj meg, és kérdezd meg magadtól: ezt vajon tényleg megfigyeltem, vagy csak kitaláltam?

Kívánom, hogy legyen sok sikered ezzel kapcsolatban!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

Igényeld a vállalati térképet díjmentesen!

A Vállalati Térképen szereplő módszerek olyan szervezetfejlesztési eszközök, melyek minden cégben megtalálhatóak, és minden vezető számára könnyen elsajátíthatóak.

A Térkép még magában nem váltja meg a világot, viszont rengeteg hasznos információt tudsz vele elsajátítani, melynek segítségével lehet stabil céged, több szabadidővel.

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, mely utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb cége és több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.Amikor igényelsz egy Térképet, lesz arra is lehetőség, hogy kérj mellé egy díjmentes alkalmat, ahol pontosan megmutatjuk, hogy a Te cégedben hogyan lehetne alkalmazni a rajta szereplő eszközök valamelyikét.

IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -