HOGYAN TŰZZ KI ÉS ÉRJ EL CÉGES CÉLOKAT?

2023.03.23.

Dienes Martin

6 perc

A célok kitűzése és elérése - ezek olyan szavak, amelyek nemcsak egy vállalkozás sikerét, hanem személyes fejlődésünk alapját is képezik. Minden nagy siker mögött ott húzódik egy jól meghatározott cél, egy erős üzleti terv és egy stratégiai, rendszerben való gondolkodás, amely átvezeti a céget bármilyen zord tengeren. De mi van, ha a célok meghatározása, kitűzése és a stratégiai tervezés nehéznek tűnik? Hogyan tudjuk hatékonyan kezelni ezeket a kihívásokat, hogy vállalkozásunk sikeres lehessen? A célkitűzés és a stratégiai tervezés gyakran bonyolult folyamat, tele bizonytalansággal és kihívásokkal. A SMART célok alkalmazása, vagy egy hatékony üzleti terv készítése igazi kihívást jelenthet. De ne aggódj, van megoldás! Ezt a cikket azért írtuk, hogy bemutassuk a legjobb gyakorlatokat és módszereket, hogy meghatározhass és elérhess célokat. Megmutatjuk, hogyan kommunikálj célokról a csapatoddal, hogyan mérheted a haladást, lépj túl a felmerülő akadályokon.

A CÉLOK MEGHATÁROZÁSÁNAK STRUKTÚRÁJA: MIRE ÖSSZPONTOSÍTSUNK?

Elemzünk néhány kulcslépést és stratégiát, amelyek segíthetnek a vállalkozásod számára legmegfelelőbb célok kiválasztásában.

A vállalkozásokban a célok kitűzése gyakran nagy kihívást jelent. Az emberek hajlamosak nagy, általános célkitűzésekben gondolkodni, mint például „növekedni szeretnénk” vagy „nagyszerű termékeket szeretnénk készíteni”. Bár ezek az elképzelések fontosak, nem biztosítanak elegendő struktúrát és irányt ahhoz, hogy valódi előrehaladást érhessünk el. Szóval, hogyan is határozzuk meg a célokat hatékonyan? Mire kell összpontosítanunk?

Először is, érdemes megérteni, hogy a célok nem egyszerűen csak kívánságok vagy remények. A célok mérhető eredmények, amelyek a vállalkozás sikeréhez vezetnek. Konkrét, megvalósítható és időben meghatározott célok segítenek a vállalkozásodnak abban, hogy fókuszált maradjon, és következetes haladást érjen el. A célok kiválasztása során fontos, hogy figyelembe vegyük a vállalkozás teljes környezetét – beleértve az üzleti modellt, a piacon való pozíciót, a versenytársakat és a célpiacot. Olyan kérdések, mint például „Hol vagyunk most?” és „Hol szeretnénk lenni?” segíthetnek abban, hogy értékes és releváns célokat határozzunk meg.

A célok kijelölésekor a realitást is figyelembe kell venni. A túl nagyra törő célok gyakran demotiválóak lehetnek, mivel a csapat úgy érezheti, hogy sosem fogják elérni őket. Ugyanakkor a túl könnyen elérhető célok sem motiválnak. Ideális esetben a céloknak kihívást kell jelenteniük, de mégis elérhetőnek kell lenniük. Ne feledkezzünk meg a célok méréséről. Az objektív és megbízható adatok létfontosságúak a célok kitűzéséhez és nyomon követéséhez. Az adatok segítenek abban, hogy lássuk, hol állunk a céljaink elérésében, és szükség esetén korrigálhassunk.

Az egész folyamatban a célok kitűzése nem pusztán egy egyszeri feladat, hanem egy folyamatos, progresszív folyamat. A célok kijelölése, felülvizsgálata és finomítása segíti a vállalkozásodat abban, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a lehetőségeiből.

A SMART MODELL: AZ EREDMÉNYORIENTÁLT CÉLOK MEGALKOTÁSA

Bemutatjuk a SMART modellt, amely segít a hatékony és eredményorientált célok kitűzésében a vállalkozásodban.

Az előző részben beszéltünk a célok kitűzésének fontosságáról, valamint néhány alapvető elvről, amelyeket érdemes figyelembe venni. Most pedig nézzük meg, hogyan lehet ezeket az elveket gyakorlatba ültetni egy konkrét módszer, a SMART modell segítségével. A SMART modell egy olyan eszköz, amely segít abban, hogy a célok világosak, mérhetőek és elérhetőek legyenek. A SMART a következő szavak kezdőbetűiből áll: Specifikus (Specific), Mérhető (Measurable), Elérhető (Achievable), Releváns (Relevant) és Időben meghatározott (Time-bound).

Specifikus: a célodnak egyértelműnek és konkrétnak kell lennie. A „növekedni szeretnénk” típusú célok nem elég specifikusak. Inkább mondd azt, hogy „15%-kal növelni szeretnénk a bevételt a következő negyedévben”.

Mérhető: a célnak olyannak kell lennie, hogy mérni tudjuk a haladást és az eredményeket. Ez azt jelenti, hogy szükség lesz valamilyen mérőszámra vagy indikátorra, amely segítségével nyomon követheted a célok elérését.

Elérhető: bár fontos, hogy a célok kihívást jelentsenek, az is fontos, hogy reálisak legyenek. A túlságosan nagyra törő célok csupán frusztrációt okozhatnak, míg az elérhető célok motiválnak és sikerélményt adnak. Ezt te látod, hogy melyik cél lehet még reális a cégben, és melyik nem.

Releváns: a célnak relevánsnak és értékesnek kell lennie a vállalkozásod számára. Ez azt jelenti, hogy a célnak összhangban kell állnia a vállalkozásod hosszú távú stratégiájával és értékeivel.

Időben meghatározott: minden célhoz tartoznia kell egy határidőnek vagy időkeretnek, hogy tisztán láthassuk, mikorra szeretnénk elérni az adott célt.

A lényeg, hogy a SMART modell használata segíthet a vállalkozásodnak abban, hogy hatékony, eredményorientált célokat tűzzön ki, amelyek valódi értéket hoznak létre. A SMART modell alkalmazása nemcsak a célok kitűzését teszi egyszerűbbé, de segíthet a haladás mérésében és a siker értékelésében is. Minél részletesebben írod le céljaid, annál jobb.

CÉLOK KOMMUNIKÁLÁSA: HOGYAN TUDJUK EGYÉRTELMŰEN MEGOSZTANI CÉLJAINKAT?

Megvizsgáljuk a célok hatékony kommunikációjának legjobb módszereit, amelyek segítenek a csapatodnak közös cél felé haladni.

A vállalkozásodban kitűzött célok csak akkor érnek el igazi hatást, ha azokat hatékonyan kommunikáljuk a csapatunk felé. Azért, hogy a csapat minden tagja azonos irányba haladjon, létfontosságú, hogy mindenki tisztában legyen a célokkal és azok eléréséhez szükséges lépésekkel. Nézzük meg, hogyan tudunk hatékonyan kommunikálni a célokkal.

Először is fontos, hogy a célok kommunikációja világos és egyértelmű legyen. A bonyolult terminológiák és zavaros magyarázatok csak összezavarhatják a csapatot. Használjunk egyszerű nyelvet, és próbáljunk meg példákat adni, hogy mindenki megértse a célokat és a hozzájuk vezető utat. A kommunikáció nemcsak a célokról szól, hanem arról is, hogy miért fontosak ezek a célok. Miért fontos ez a cél a vállalkozás számára? Miért fontos ez a cél a csapat számára? Mi a szerepe ennek a célkitűzésnek a nagyobb képben? A „miért” megértése segít a csapatnak abban, hogy jobban elköteleződjön a célok elérése mellett.

A célok kommunikálásakor fontos a nyitottság és a transzparencia. Bátorítsd a csapatot, hogy tegyenek fel kérdéseket, és nyújtsanak visszajelzést a célokkal kapcsolatban. Az őszinte és nyílt kommunikáció segít abban, hogy mindenki ugyanazon az oldalon legyen, és közösen haladhasson a célok felé. Persze ne feledkezzünk meg a célok rendszeres felülvizsgálatáról és kommunikációjáról. A rendszeres ellenőrzés és a célok elérésének ünneplése segít a csapatnak abban, hogy motiváltak maradjanak, és hogy lássák, hogy munkájuk milyen eredményeket hoz.

A célok hatékony kommunikációja nem csak a csapat összetartását és motivációját segíti. Ha mindenki tisztában van a célokkal és azok eléréséhez szükséges lépésekkel, akkor a csapat egésze hatékonyabban fog működni, és jobban fog haladni a közös cél felé.

A CÉLOK ELÉRÉSE: STRATÉGIAI TERVEZÉS ÉS KÖVETKEZETESSÉG

A sikeres célok elérése érdekében kiemelkedő fontosságú a megfelelő tervezés és a következetesség. Ismertetünk néhány stratégiát és technikát, amelyek segítenek ezen az úton.

Eddig beszéltünk a célok megfogalmazásának módjáról, a SMART modell használatáról, és arról, hogyan kommunikálhatjuk hatékonyan ezeket a célokat a csapatunkkal. Most viszont térjünk rá a következő lépésre: a célok elérésére. Ehhez szükségünk lesz stratégiai tervezésre és következetességre.

Az első lépés a stratégiai terv létrehozása. A célok kitűzése csak fél siker; fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan fogjuk elérni azokat. A stratégiai tervnek részletesnek kell lennie, és magában kell foglalnia a célok eléréséhez szükséges lépéseket, feladatokat, felelősségeket és határidőket. Egy jó terv ismerteti a kiindulási pontot, a célállomást és a köztes állomásokat.

A terv elkészítése után a következő lépés a terv végrehajtása. Itt jön képbe a következetesség. A legjobb terv sem ér semmit, ha nem vagyunk következetesek a végrehajtásban. Nem csak akkor kell a célokra összpontosítani, amikor éppen kedvünk van hozzá, vagy amikor minden jól megy. Az igazi eredmények a következetes munka eredményei, ez azonban nem könnyű. Itt jönnek képbe a technikák, amelyek segíthetnek ebben: a prioritások beállítása, a napi és heti feladatok megtervezése, a nagyobb feladatok kisebb lépésekre való lebontása, valamint a halogatás és a zavaró tényezők kezelése.

Ahogy ezelőtt említettük, fontos ilyenkor a kisebb győzelmek, mérföldkövek megünneplése, ezek motiválnak minket és csapatunkat, és emlékeztetnek minket arra, hogy haladunk céljaink felé. Illetve fontos a felülvizsgálat is, mindig ellenőrizzük a haladást, és szükség esetén hozzunk változtatásokat.

A célok eléréséhez nélkülözhetetlen a megfelelő tervezés és a következetesség. Ha ezeket az elemeket beépítjük munkamódszerünkbe, nagyobb eséllyel érjük el a kitűzött célokat, és hozunk létre sikeres és hatékony vállalkozást.

HALADÁS MÉRÉSE: HOGYAN MÉRHETJÜK A CÉLOK ELÉRÉSÉT?

Ismerd meg a célok elérésének mérési technikáit, amelyek segítenek a fejlődés nyomon követésében és a siker értékelésében.

Az előző részekben már szóba került, hogy a célok kitűzése és a következetes végrehajtás nélkülözhetetlen a sikerhez. Azonban, mindehhez hozzátartozik a haladás mérésének és értékelésének képessége is. De hogyan értékelhetjük a célok elérését? Milyen technikák segíthetnek a fejlődés nyomon követésében és a siker értékelésében?

Az első és legfontosabb dolog, amit érdemes figyelembe venni, az a célok mérhetősége. A SMART modellben már szóba került az ‘M’, mint mérhető. Ez azt jelenti, hogy a kitűzött céljaink olyan konkrét mutatókat tartalmaznak, amelyek segítségével képesek vagyunk mérni a haladást. Például, ha célunk a vállalkozás bevételeinek növelése, akkor pontos százalékos növekedést kellene megadnunk, ami alapján mérhetjük a fejlődést. Legyen egy rendszerünk a haladás nyomon követésére. Ez lehet egy egyszerű táblázat, egy szoftver, vagy akár egy analitikai eszköz. A lényeg, hogy rendszeresen rögzítsük és értékeljük az adatokat. Így idővel képesek leszünk látni a tendenciákat, felismerni a problémákat, és beavatkozni, ha szükséges.

A haladás mérésének nemcsak a kvantitatív (számbeli), hanem a kvalitatív (jellemzőbeli) aspektusait is figyelembe kell venni. Nem csak a számok számítanak – haha. Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a csapat hangulatát, a munka minőségét, az ügyfél-elégedettséget és más olyan tényezőket, amelyek nem feltétlenül mérhetők számokban, de nagyban befolyásolják a vállalkozás sikerét. A haladás méréséhez és értékeléséhez az objektivitás is elengedhetetlen. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy minden mérési technika és értékelési módszer csak olyan jó, mint az adataink. Mindig ellenőrizzük, hogy a mérési módszerünk releváns és megbízható-e, és hogy az adatok pontosak és időszerűek-e.

Egy jól megtervezett mérési és értékelési rendszer segíthet minket abban, hogy tisztán lássuk a haladást, felismerjük a problémákat, és javítsuk a teljesítményt. Ha megfelelően használjuk, ez az eszköz nemcsak a sikerhez vezethet, hanem a vállalkozás folyamatos fejlődését is támogathatja.

AKADÁLYOK ÉS MEGOLDÁSOK: HOGYAN LÉPJÜNK TÚL A CÉLOK ELÉRÉSE SORÁN FELMERÜLŐ KIHÍVÁSOKON?

Beszélünk a célok elérése során gyakran előforduló akadályokról, és praktikus megoldásokat javaslunk a leküzdésükre.

Miközben haladunk a kitűzött célok felé, szinte elkerülhetetlen, hogy különböző akadályokkal, kihívásokkal találkozzunk. Ezek a kihívások gyakran frusztrálóak lehetnek, de ne feledjük, hogy valójában lehetőségek is a tanulásra és a növekedésre. Ebben a részben bemutatjuk a leggyakoribb akadályokat, amelyek a célok elérése során felmerülhetnek, és praktikus megoldásokat javasolunk a leküzdésükre.

Egyik leggyakoribb akadály a motiváció hiánya. A célok eléréséhez szükséges energia és elszántság gyakran eltűnhet, különösen, ha a célok nagyon ambiciózusak, vagy a haladás lassú. Ezt a problémát azzal lehet orvosolni, hogy kisebb, köztes célokat tűzünk ki, amelyek elérése rövidebb idő alatt lehetséges, és így gyorsabb sikerélményt és motivációt biztosítanak. Sokszor nehéz belevágni egy feladatba, különösen, ha nagy vagy bonyolult. Ezt a problémát a „kis lépések” módszerével lehet leküzdeni: bontsuk le a nagy feladatot kisebb, kezelhető részekre, és kezdjük el a legkönnyebbel.

Lehet nehézség a túlterheltség is. A modern munkahelyek gyakran számos feladatot és felelősséget rónak ránk, ami könnyen vezethet túlterheltséghez és kiégéshez. Ennek elkerülése érdekében fontos a munka és a szabadidő egyensúlyának megteremtése, a feladatok delegálása, és a „nem” mondás képességének fejlesztése. Például: NEM megoldani azokat a feladatokat, melyek nem a vezető feladatai. Nem utolsósorban, sokan küzdenek a kudarctól való félelemmel. Fontos megérteni, hogy a hibák és a kudarcok a tanulás részei. Nem szabad hagyni, hogy a félelem megbénítson minket. Ha hibázunk, tanuljunk belőle, és folytassuk tovább a munkát.

Összefoglalva, a célok elérése során számos akadály merülhet fel, de mindegyikre létezik megoldás. A legfontosabb, hogy ne adjuk fel, és ne hagyjuk, hogy az akadályok eltántorítsanak minket a céljainktól és dolgozzunk ki egy rendszert. Legyünk rugalmasak, tanuljunk a hibáinkból, és folytassuk a munkát. Ha így teszünk, semmi sem állhat az utunkba a siker felé vezető úton.

„Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.”

SZERETNÉD ELÉRNI AZ ÖSSZES KITŰZÖTT CÉGES CÉLT?

VÁLLALATI

TÉRKÉP

Valóban működő cégfejlesztési rendszereket mutat be számodra.

Mi is az a Vállalati Térkép?

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

7 szervezési osztály szerepel rajta, melyek a Cégvezetés; Kommunikáció; Terjesztés; Pénzügy; Termelés; Minőség és Közönségkapcsolati osztályok, ahová 21 működő rendszert társít.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Igényeld a Vállalati Térképet teljesen kötelezettségmentesen.

A következő lépésed, hogy kitöltöd az adataid, és mi e-mailben elküldjük a Vállalati Térképet. Emellé pedig egy 1 órás Díjmentes Tanácsadást is adunk számodra.

Igénylem gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

Mi nem csak beszélgetünk az eredményekről, el is érjük őket! Nézd meg, milyen kézzelfogható sikereket értünk el azoknál, akik már csatlakoztak előfizetőinkhez.

Ahol már találkozhattál velünk:

Markovich Béla tapasztalata a Vállalati Térképről

Cégvezetőként számodra is hasznos lehet, hiszen valóban működő cégfejlesztési rendszereket tartalmaz. Eddig Magyarországon közel 5000 cégvezető igényelte, és most neked is van rá lehetőséged! A Vállalati Térkép célja, hogy megfoghatóvá tegye számodra a cégfejlesztést, és rávilágítson a problémáid pontos megoldására.

Ez az egész a Szervezési Táblára épül, de hogyan teszi ez átláthatóvá a te vállalkozásod? 7 szervezési osztály szerepel rajta, mint például a termelés, a cégen belüli kommunikáció, illetve a cégvezetés. Ezekhez társít 21 működő rendszert, amelyek mind ott vannak a te vállalkozásodban is.

És hogy kiknek érdemes ezt igényelni? Árbevételtől és létszámtól függetlenül mindenkinek, így neked is. De a legelőnyösebb azoknak a cégeknek, akik legalább egy 20 fős munkatársi létszámmal dolgoznak. Az igazi izgalmak ott kezdődnek, én már csak tudom, hiszen közel 300 embert irányítok. Ajánlom, igényeld a Vállalati Térképet, hiszen díj -és kötelezettségmentesen a tiéd lehet!

Ami szerintem zseni, még egy egy órás Díjmentes Tanácsadást is kaphatsz mellé, ahol segítenek, hogy te is be tudd illeszteni a vállalkozásodba ezeket a rendszereket, olyan könnyedén, mintha csak egy Mapei ragasztóval dolgoznál! Ne habozz, gondolkozz rendszerben, és igényeld a DMA Vállalati Térképet!

Markovich Béla, Mapei Kft., Ügyvezető