MIÉRT MENNEK EL A MUNKAVÁLLALÓK?

2021.01.20

Dienes Martin

4 perc

Gyakran halljuk azt, hogy elmennek a munkavállalók, munkaerőhiány van, illetve, hogy ez mekkora probléma. Nyilván ez óriási probléma akkor, ha a cég nem tudja kezelni ezt a helyzetet, és így nem tud változtatni rajta.

Először is tisztázzunk le egy szót.

Probléma szó jelentése:

Összeütköző erők okozta helyzet.

Szóval a probléma máris el fog tűnni, ha mi nem megyünk ez ellen a helyzet ellen, hanem jól kezeljük.

Na most, ha már annál a témánál vagyunk, hogy elmennek a munkavállalók, akkor itt nem feltétlenül arra gondolunk, hogy más országba mennek, hanem, hogy a Te cégedből elmennek egy másik cégbe.

És hogy mi az, amiért elmennek?

Igazság szerint rengeteg oka lehet. Előfordulhat, hogy egyszerűen nem érzi jól magát a munkahelyén, és máshol szeretne dolgozni, illetve ott, ahol jobban megbecsülik és ahol jobb dolgozni. Erről a témáról olvashatsz ebben a cikkünkben:

MUNKATÁRSAK MOTIVÁLÁSA

Most inkább abból a nézőpontból szeretném ezt megmutatni Neked, amikor a munkatárs felmond, felháborodik és mindenhová csak a cég rossz hírét viszi tovább.
Ez miért van, és hogyan lehet megelőzni?

Először is a folyamatot fogom Neked leírni, amit láthatsz, mikor ez történik, majd pedig ennek a kezelését. Nagyon izgalmas, csak sajnos Magyarországon a cégek kb. 0.0001%-a használja, amin lenne mit javítani. De kezdjünk is bele!

1. Tett valamit, ami ártott a cégben valakinek vagy magának a cégnek.

Nyilván mindenki tesz olyat, ami árthat másoknak. Lehet, hogy nem szándékosan, lehet, hogy szándékosan, de sajnos vannak olyan dolgok, melyekkel ártunk másoknak.

Példának lehetne mondani azt is, hogy megígérjük, hogy egy munkát el fogunk végezni, majd végül sokkal később lesz kész. Nyilván nem halt meg senki, nem történt semmi durva. Viszont az emberben mégis ott van az a kellemetlen érzés, hogy “[email protected], megígértem, de nem tartottam a szavam”.

Ez máris egy olyan cselekedet, ami ártott valaminek vagy valakinek (mindegy milyen kicsi mértékben is). Amit szoktak ilyenkor tenni a vezetők az az, hogy jól leoltják a munkatársat, akinek lelkiismeret-furdalása lesz, és utána nem fog termelni semmit. Nem igazán jó megoldás.

Egy ilyen kis késésből semmi nem fog történni. Aztán lesz kettő. Aztán lesz három. Aztán hirtelen azt veszed észre, hogy semmi nincs készen. Akkor jön a 2-es pont.

Megmagyarázás

Mivel minden ember alapvetően JÓ, így nyilván egyik ember se szeretne ártani senkinek. Mikor megtörténik egy esetleges kis késés, vagy akármilyen kis cselekedet, ami ártott egy másik embernek, azt szinte automatikusan mindenki magyarázkodással szokta kezelni. Mindegy, hogy az érvei logikusak, vagy sem. Ő megmagyarázza, hogy miért volt úgy jó, ahogy volt. Mert ugye Ő alapból nem akart rosszat.

Ami általában szokott lenni, hogy például elkésik egy munka és elkezdik megmagyarázni: „Áhhh, úgyse volt fontos ez a munka!” „Van ennél sokkal jobb dolgom is, ennek úgysincs annyi eredménye.” stb.

Ilyenkor ezt a bizonyos cselekedetet ”lekicsinyíti”, és máris nem esik annyira rosszul, ha esetleg tett valami rosszat (de ez a tett ettől függetlenül nyilván nem lesz kisebb, csak Ő úgy gondolja, hogy kisebb).

Ha ilyenkor elkezdünk vele veszekedni, akkor megint csak nem fog termelni.

Viszlát Főnök!

Hát igen, ha az előző kettő pontot nem kezeltük, akkor jön ez. Egyszerűen megfogja a munkatárs és lelép. Mondván, hogy hülye a főnök és rossz a cég.

Valószínűleg volt egy ilyen ártó tette, és most azokat akarja kicsinyíteni. Mert ugye a főnök az teljesen idióta, úgyse baj, hogy nem csináltam meg a munkát, mert az egész cég egy rakás… Remélem érted, hogy mire gondolok, mivel már akár lehet, hogy láttál is ilyet.

Egyszerűen lelép.

Hogyan ne menjenek el az emberek?

Ahogy az elején is írtam, az emberek tesznek olyan dolgokat, melyek néha ártanak. Ezt nem kell megakadályozni, maximum csökkenteni lehet, de teljesen nulla, olyan nem létezik.

Szóval, mikor ott van a munkatárs és tudjuk, hogy tett valami rosszat, akkor mi is a teendő?

Először is meg kell tudni, hogy mi történt. Csak kérdezd meg, hogy: Mi történt?

Mert igenis lehet az, hogy JÓ az, amit akart. Nem akart semmit rosszat.

Szóval, mikor tudjuk, hogy mi történt, akkor hagyjuk, hogy mondja el! Hadd meséljen. Örülj, ameddig elmondja, mert ha el sem mondja, akkor már igen rossz helyzetbe vagy.

Ilyenkor azt fogod érezni, hogy: „Megverem!” „Édesanyádat hogy is hívják?” és még sorolhatnám, de Neked, mint VEZETŐNEK, nem szabad ezt tenned. Egyszerűen megérted a helyzetét és nyugtázod. Úgymond meghallod, hogy Ő elmondta. Értettem, amit mondasz, hallottam!

Ilyenkor fogod látni, hogy mi a helyzet. Nyilván, ha valami nagyon durva történt, akkor meg tudsz válni ettől a munkatárstól, de ameddig nem halt meg senki, addig nem nagyon tud olyat mondani, ami ennyire durva lehetne.

Itt, ha akarod, akkor meg tudod kérdezni, hogy mégis miért találja ezt rendben. Nem lekezelően kell megkérdezni, hanem érdeklődően! Tényleg lehet, hogy Ő helyesnek gondolta, és akkor ezt rendbe kell rakni nála. Mert lehet, hogy messzebbről nézve – mondjuk céges szinten – az nem volt helyes. De ezt is normális ember módjára kell megbeszélni vele.

A következő lépés: Hozz egy új megállapodást!

Nem csinálta meg most, vagy esetleg elrontott valamit. Nem baj. Nem akarjuk Őt elveszíteni, szóval egyszerűen hozzatok egy új megállapodást.

Mindennél fontosabbak a munkatársak. Ők termelnek, ők teremtik meg az egészet, szóval igenis kell egy új megállapodást hozni, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalása, és ne menjen el.

Fontos, hogy kövesd ezeket a lépéseket! Amikor ezeket a jeleket észreveszed, és követed a lépéseket, akkor elhiheted, hogy szinte semelyik ember nem fog elmenni sértődés miatt, vagy amiatt, hogy ”nem jó a céged”.

Amikor ezeket bevezeted, nagyobb stabilitás és több szabadidő lesz az eredménye.

Így máris szintet tudsz lépni a vállalkozásoddal!

Remélem tudtál ebből tanulni és akár ihletet nyerni.

Ha érdekel még hasonló téma, akkor nézd meg egy másik cikkünket a NAPI RIPORT-RÓL ITT!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

Igényeld a vállalati térképet díjmentesen!

A Vállalati Térképen szereplő módszerek olyan szervezetfejlesztési eszközök, melyek minden cégben megtalálhatóak, és minden vezető számára könnyen elsajátíthatóak.

A Térkép még magában nem váltja meg a világot, viszont rengeteg hasznos információt tudsz vele elsajátítani, melynek segítségével lehet stabil céged, több szabadidővel.

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, mely utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb cége és több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.Amikor igényelsz egy Térképet, lesz arra is lehetőség, hogy kérj mellé egy díjmentes alkalmat, ahol pontosan megmutatjuk, hogy a Te cégedben hogyan lehetne alkalmazni a rajta szereplő eszközök valamelyikét.

IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -