HATÉKONY IDŐGAZDÁLKODÁS

2020.02.14.

Dienes Martin

7 perc

A szabadidő mindig is egy nagyon konok tényező. Legtöbbször az jut eszünkbe, hogy egyenesen nincs! Pedig az a helyzet, hogy mindenkinek ugyanannyi van, és mindenki úgy használja fel, ahogy Ő akarja. Most pedig mutatok Neked pár dolgot az időgazdálkodással kapcsolatban.

Összeírok Neked pár praktikát, amivel nagyban elő tudod segíteni azt, hogy jobban tudj gazdálkodni az időddel. Ne csak ”úgy tűnjön, mintha több lenne”, hanem ténylegesen több időd lesz!

Ezeket pontokba szedtem, de nincsenek sorba rendezve. Nincs fontossági sorrend és cselekvési sorrend sem. Mindegyik ugyanolyan fontos, és folyamatosan kell őket alkalmazni, de mégiscsak jobb, ha pontokban van.

SOHA NE MONDD, HOGY NINCS IDŐD!

Ha már az időről van szó, akkor kezdjük ezzel. Biztos hallottál már arról, hogy amire a figyelmed helyezed, az mindig megnő. Ebben az esetben, ha arra helyezed a figyelmed, hogy ”Nincs időm!”, akkor tényleg nem lesz időd. Szépen és gyorsan meg lehet ezt oldani.

Ez alapjában véve a probléma, de a megoldást is tálalom Neked!

Egyszerűen ne mondd, hogy nincs időd! Sőt, egyenesen döntsd el, hogy VAN IDŐD!

Biztos volt már Veled olyan, hogy valaki megkeresett, és Téged nem feltétlenül érdekelt a mondandója, ezért azt mondtad neki, hogy ”Bocsi, de most nincs időm erre”.

Ő tudta, hogy nem mondasz igazat, Te pedig rosszul jártál, mert már megint azt mondogattad, hogy nincs időd.

Ilyenkor csak egyszerűen mondd azt, hogy ”Nem érek rá, főleg azért, mert nem igazán vezet hozzá a célomhoz!”

Ebből következik a második pont.

HOZZÁVEZET EZ A CÉLOMHOZ?

Igen, ha valaki megkeres téged, de téged az nem érdekel, dönthetsz úgy, hogy egyszerűen megmondod neki, hogy ez nem vezet a célodhoz.

Az első pontra visszautalok egy kicsit. Nézd meg, hogy ez tényleg hozzávezet-e a célodhoz, vagy sem.

Az a helyzet, hogy temérdek ember van, aki azon dolgozik, hogy letérítsen a célodról, akik legtöbbször azok az emberek, akik közel állnak hozzánk. Mert ők ”csak jót akarnak Neked”. Biztos ismerős.

Ezzel a tényezővel rengeteg feleslegesen elvesztegetett időt tudsz visszanyerni magadnak, csak alkalmaznod kell.

ELKEZDTED? CSINÁLD VÉGIG!

Hányszor fordul elő olyan, hogy van valami dolgod, odajön egy munkatárs, és belevisz valami teljesen másik munkába. Eligazítod, majd megint odajön valaki. Napok mennek el ezzel, és nem jutunk egyről a kettőre.

Fejezd be, amit elkezdtél! Ne hagyd, hogy mások belevigyenek más munkákba. Először fejezd be, és csak utána kezdj bele bármi másba.

Ha esetleg úgy gondolod, hogy az emberek ezt utálni fogják, akkor sajnos meg kell döntsem ezt a gondolatod. Azok az emberek tényleg utálni fogják, akik nem akarnak eszerint élni, de akik egy rendezett, szervezett életet élnek, és akarnak is élni, azoknak teljesen érthető lesz ez a szokásod, sőt, egy idő után követni fognak.

Mielőtt még elkezdenéd számolni: igen, ezzel rengeteg órát, napot, hónapot tudsz visszanyerni. Azt hiszem, nem is kell túlmagyaráznom. Sok gyakorlás kell ahhoz, hogy ez jól menjen, de próbáld ki legalább egyszer.

KIVEL FOGLALKOZZ, ÉS KIVEL NE?

Sajnos rengeteg ember van, akivel vezetőként muszáj nem foglalkoznod. Sok ember létezik, aki nem azon dolgozik, hogy Neked jobb legyen. Sőt, azon, hogy rosszabb legyen.

Az ilyen embereket a 2. pontban leírttal együtt venném. Hiszen Ő ”csak jót akar Neked”. Közben pedig akár teljesen hátba is szúrnak. Az egyik legtöbb időt ezek az emberek vehetik el.

Meg tudsz tőlük betegedni, nem fog olyan jól menni a cég és tönkre is tehetik az egészet.

Onnan tudod őket felismerni, hogy ha beszélsz velük, valahogy utána kicsit rosszabbul érzed magad, mintha kicsit szúrná a hasad, mikor beszélsz vele. Valahogy ott van az a rossz érzés, mikor Ő ”csak jót akar”.

Na, innen tudod egyből felismerni, ami talán elég is lesz.

CSAK MOST NE JÖJJÖN SEMMI KÖZBE!

Más cégnél, más emberektől tuti hallottad már, hogy:

”Ma elvégezzük ezt és ezt a feladatot, csak közbe ne jöjjön valami, mert akkor nem tudjuk elvégezni.” ”Csak most ne jöjjön közbe semmi!”

Érdekes módon, PONT közbe fog jönni valami. Nagyon furcsa, nem?

De nézzünk csak egy nagyon egyszerű példát: megyünk Pesten, és parkolni szeretnénk. Arra gondolunk, hogy jaj, csak most ne álljon be elém senki. Odaérünk, ahova szeretnénk, és pont akkor áll be valaki a parkoló legjobb helyére, a parkoló pedig tele van. Valahogy pont akkor lett tele, hát tiszta vicc!

Lehet, már találkoztál ezzel a problémával. Annyi időt el tud venni egy vállalkozás életében, hogy hihetetlen.

Az alapvető megoldás megint csak egyszerű lesz. Egyszerűen döntsd el, hogy készen lesz az a munka, lesz ott egy parkoló, meglesz az az új munkatárs. Annyi időt ki lehet venni ezzel az egésszel, hogy majdnem vicc.

JÁTÉK

Játsszunk egyet! Egyszerű lesz a játék.

A következő egy hétben ne mondd egyszer sem, hogy nincs időd, és minden nap legalább 10x mondd el, hogy van időd!

Nézd meg, hogy változik-e valami, vagy még mindig azt fogod-e érezni, hogy nincs időd, és teljesen le vagy terhelve.

Még lehet részletezni, hogy pontosan hogyan kell ezt csinálni, de talán így is elég nehéz lesz kivitelezni.

Próbáld ki, és ha működik, alkalmazd!

Remélem, tudtál ebből tanulni, és ihletet nyerni.

SZERETNÉL HATÉKONYABB IDŐGAZDÁLKODÁST?

VÁLLALATI

TÉRKÉP

Valóban működő cégfejlesztési rendszereket mutat be számodra.

Mi is az a Vállalati Térkép?

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

7 szervezési osztály szerepel rajta, melyek a Cégvezetés; Kommunikáció; Terjesztés; Pénzügy; Termelés; Minőség és Közönségkapcsolati osztályok, ahová 21 működő rendszert társít.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Igényeld a Vállalati Térképet teljesen kötelezettségmentesen.

A következő lépésed, hogy kitöltöd az adataid, és mi e-mailben elküldjük a Vállalati Térképet. Emellé pedig egy 1 órás Díjmentes Tanácsadást is adunk számodra.

Igénylem gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

Mi nem csak beszélgetünk az eredményekről, el is érjük őket! Nézd meg, milyen kézzelfogható sikereket értünk el azoknál, akik már csatlakoztak előfizetőinkhez.

Ahol már találkozhattál velünk:

Markovich Béla tapasztalata a Vállalati Térképről

Cégvezetőként számodra is hasznos lehet, hiszen valóban működő cégfejlesztési rendszereket tartalmaz. Eddig Magyarországon közel 5000 cégvezető igényelte, és most neked is van rá lehetőséged! A Vállalati Térkép célja, hogy megfoghatóvá tegye számodra a cégfejlesztést, és rávilágítson a problémáid pontos megoldására.

Ez az egész a Szervezési Táblára épül, de hogyan teszi ez átláthatóvá a te vállalkozásod? 7 szervezési osztály szerepel rajta, mint például a termelés, a cégen belüli kommunikáció, illetve a cégvezetés. Ezekhez társít 21 működő rendszert, amelyek mind ott vannak a te vállalkozásodban is.

És hogy kiknek érdemes ezt igényelni? Árbevételtől és létszámtól függetlenül mindenkinek, így neked is. De a legelőnyösebb azoknak a cégeknek, akik legalább egy 20 fős munkatársi létszámmal dolgoznak. Az igazi izgalmak ott kezdődnek, én már csak tudom, hiszen közel 300 embert irányítok. Ajánlom, igényeld a Vállalati Térképet, hiszen díj -és kötelezettségmentesen a tiéd lehet!

Ami szerintem zseni, még egy egy órás Díjmentes Tanácsadást is kaphatsz mellé, ahol segítenek, hogy te is be tudd illeszteni a vállalkozásodba ezeket a rendszereket, olyan könnyedén, mintha csak egy Mapei ragasztóval dolgoznál! Ne habozz, gondolkozz rendszerben, és igényeld a DMA Vállalati Térképet!

Markovich Béla, Mapei Kft., Ügyvezető