EMBEREK KEZELÉSE

2020.06.10.

Dienes Martin

4 perc

Az emberek kezelése, munkatársak termelésre bírása, hogyan bánjunk az emberekkel. Semmiféleképp nem egy könnyű terület, akárhogy is nevezzük. Kettő nagyon fontos területet szeretnék Neked elmondani, ami nagyban megkönnyíti a vezetőiddel, munkatársaiddal a kommunikációt, és egy stresszmentes környezetet hoz létre.

Hogyan tudnád ezt Te megoldani?

A varázsmondat, ami által már rengeteg cégvezető lett mentes az alól, hogy a munkatársak elvegyék az idejét. Önmagában már ez is elég ahhoz, hogy szintet tudjon lépni egy vállalat, annyira erős szervezetfejlesztési eszköz.

Mondok először egy rossz példát Neked:

Ül egy vezető, hívjuk Palinak. Éppen várja tárgyalásra az egyik legjobb ügyfelét, akivel a legtöbb üzlet kötődik. Hirtelen betoppan Munkás Sanyi, és elkezdi kérdezni Palit: “A traktor nem megy, mit csináljak?”

Pali nyilván ideges lesz, de elmondja, mit csináljon pontosan.

Munkás Sanyi elmegy, de 5 perc múlva visszajön, és megkérdezi, hogy: “Mit kell a traktorral pontosan csinálni?” – Hiszen elsőre nem értette meg.

Itt Pali – teljesen érthető módon – kiakad, és Munkás Sanyit lehordja, a legjobb ügyfelével pedig idegesen fog tárgyalni, aminek előreláthatólag nem lesz jó vége.

Ráadásul lehet, hogy a végén a traktor se lesz kész, aminek hatalmas esélye van.

Itt egyszerűen annyi volt a probléma, hogy a vezető nem megoldatta a feladatot a munkatárssal, hanem a vezető oldotta meg helyette – ami valljuk be, nem helyes.

A vezető szó definíciója ez:

Olyan személy, aki végigköveti a feladatok elvégzését és nem megoldja, hanem megoldatja Őket.

Ez egy nagyon kemény feladat, hiszen az ember alapvetően jó, és még ha ingerült is lesz, szeretne segíteni annak a munkatársnak, hogy a feladat gyorsabban el legyen végezve.

Csak sajnos, ez nem egy helyes mód.

Ha így folytatjuk tovább, soha nem lesznek önállóan termelő munkatársaink,

hiszen tudni fogják, hogy: “Majd a főnök megoldja úgyis helyettünk!”

Itt jön képbe a varázsmondat:

Hogyan tudnád ezt Te megoldani?

Az, hogy miért is használjuk ezt, talán már tiszta is lehet számodra. Egyszerűen el akarjuk érni, hogy a munkatárs találja fel magát, és Ő oldja meg a feladatot. Ne kérdezzen feleslegesen minket, mikor Ő is meg tudja oldani.

Most mondok egy helyes példát:

Pali – a vezetőnk – ül az asztalánál. Bejön Munkás Sanyi és elmondja, hogy nem működik a traktor, és ezt így nem lehet megcsinálni.

Pali csak ennyit válaszol:

“Figyelj Sanyi. Hogyan tudnád ezt Te megoldani?”

“Hát Főnök, ezt így nem lehet! Elromlott ez is – az is. Nem lehet ezt így…”

“Sanyi, Én bízom benned, hogy meg tudod oldani, hiszen azért vettelek fel, mert Te vagy a legjobb traktoros ezen a környéken. Nagyon jó munkát végzel, és Én tényleg bízom abban, hogy ezt meg tudod oldani Te is! Csináld meg!”

Nyilván itt még lehet, hogy el kell mondani neki akár többször is, hogy Ő ebben a legjobb, tudjuk, hogy meg tudja csinálni és bízunk benne, de nem is ez a lényeg. Hanem ennek az eredménye, ami nem más, mint önállóan termelő munkatársak.

Ami – valljuk be őszintén – nem annyira rossz.

Én kívánom, hogy ezt alkalmazni tudd, mivel tényleg csodálatos eredményeket lehet elérni vele!

Ha érdekel még hasonló téma, akkor nézd meg egy másik cikkünk a MEETING TARTÁS-RÓL ITT!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

Igényeld a vállalati térképet díjmentesen!

A Vállalati Térképen szereplő módszerek olyan szervezetfejlesztési eszközök, melyek minden cégben megtalálhatóak, és minden vezető számára könnyen elsajátíthatóak.

A Térkép még magában nem váltja meg a világot, viszont rengeteg hasznos információt tudsz vele elsajátítani, melynek segítségével lehet stabil céged, több szabadidővel.

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, mely utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb cége és több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.Amikor igényelsz egy Térképet, lesz arra is lehetőség, hogy kérj mellé egy díjmentes alkalmat, ahol pontosan megmutatjuk, hogy a Te cégedben hogyan lehetne alkalmazni a rajta szereplő eszközök valamelyikét.

IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -