SIKERTÖRTÉNET

HOGYAN MOTIVÁLJÁK A MUNKATÁRSAIKAT?

ÉDES ÉDEN KFT.

2021.04.30.

Dienes Martin

4 perc

A munkatársak motiválása talán azért tartozik a legnehezebb feladatok közé egy cég vezetése közben, mivel a munkatársak működtetik a céget, és minden rajtuk múlik. Néha még stresszel is járhat egy vezető számára a motiváció folyamatos fenntartása, viszont ennek nem így kellene lennie. Bemutatjuk a LOLMARKT-ot, ahol a munkatársak motiválását igen magas szinten űzik, igencsak jó eredményekkel.

KIK VAGYTOK, MIVEL FOGLALKOZTOK?

Egy országos póló és ajándéktárgy hálózat vagyunk. Nem késztermékkel dolgozunk, hanem olyan dolgot készítünk, ami kiszolgálja az emberek egyedi igényeit. 2012 májusában kezdtük egy webshoppal, december 4-én pedig megnyitottuk az első üzletünket. Jelenleg 12 boltunk van.

Polgáron van a központunk, továbbá a szitaműhelyünk is. Több mint 30-an dolgozunk jelenleg a cégben. Ebben az iparban sok konkurens cég van, de nyugodt szívvel állíthatom, hogy rajtunk kívül nem rendelkezik senki ekkora, az egész országra kiterjedő hálózattal, jelenleg mi vagyunk a legnagyobbak az országban. Nagyon fontos számunkra, hogy a kollégák szeressék a feladataikat, és azok elvégzését, ezzel segítve a vásárlóinkat.

MILYEN NEHÉZSÉGRE KERESTÉTEK A MEGOLDÁST?

Azt figyeltük meg, hogy nem lehet olyan csapattal együtt dolgozni, akik nem elég motiváltak, viszont, önmagában a pénz nem jelent motivációt. Nem tudtuk elérni a kívánt eredményt, és sokszor buktunk bele a próbálkozásokba. Sok olyan embert veszítettünk el, akik jó kollégáink voltak. Volt egy nagyon jó munkatársunk, akit nem becsültem meg eléggé, és akkor éreztem igazán a munkájának a jelentőségét, mikor már nem dolgozott velünk. Az nem szolgálja a cég érdekeit, ha folyamatosan cserélődnek az emberek.

 

HOGYAN TALÁLKOZTATOK A DMA-VAL ÉS A MOTIVÁCIÓS ESZKÖZÖKKEL, ÉS MIT GONDOLTATOK RÓLA ELŐSZÖR?

Tavalyelőtt karácsony környékén ismertük meg a DMA-t. Megszületett a kislányom, természetesen rengeteg időt szerettem volna együtt tölteni vele, viszont folyamatosan elromlottak a gépek, ezért nagyon sokat kellett dolgoznom, hogy minden rendben menjen a boltjainkban. Késő este, néha hajnalban térhettem csak haza a családomhoz. Mindenből elegem lett, és akkor azt mondtam, ez így nem mehet tovább. Az interneten kutattam a megoldás után. Miközben keresgéltem, megtaláltam a DMA oldalát. Először nem akartam előadásokra, tanfolyamokra járni, hiszen az időhiány miatt nem tudtam volna megoldani az utazásokat távoli városokba. Nagyon örültem, mikor megláttam, hogy a DMA cégfejlesztési központja hozzánk közel helyezkedik el, és online képzésekkel is rendelkeznek, így elérhetőnek éreztem a dolgot. Volt egy évtervező esemény, amire meghívást kaptunk, és részt vettünk rajta. Nagyon megtetszett mindaz, amit ott hallottam és láttam. Sok eszközt és új nézőpontot kaptunk, amik a segítségünkre voltak, pl. Statisztikai Menedzsment. Tetszett, hogy a megértés az alapja az egésznek. Nemcsak azt mondták, hogy mit kellene csinálnunk, hanem egy megértést is kaptunk arról, hogy miért válik hasznunkra, ha úgy csináljuk.

MI TÖRTÉNT VOLNA, HA NEM VEZETITEK BE EZT AZ ESZKÖZT?

Munkatársakat és vásárlókat is veszítettünk volna. Nem volt tartható az állapot, szükségünk volt a változásra.

MILYEN EREDMÉNYE SZÜLETETT?

Először teljesítménybérezéssel próbálkoztunk. Kezdetleges volt, ezért mindig változtattunk rajta egy kicsit. Az előadásokon és a képzéseken új nézőpontot kaptunk. Rá kellett jönnünk, hogy sokkal értékesebb motivációk is vannak, például a szóbeli elismerés. Nem mondom, hogy rosszul bántunk az alkalmazottakkal, csak nem figyeltünk eléggé oda rájuk. A DMA által megtanultuk, hogy előtérbe kell helyeznünk a munkatársainkat, meglátni bennük a jót, és nemcsak akkor, amikor minden a terv szerint alakul, hanem akkor is, amikor nehezebb napokon megyünk keresztül. Továbbá azt is felismertük, hogy szükség van egy komplex rendszer kidolgozására. Eljutottunk odáig, hogy az új rendszer segítségével pontosan nyomon tudjuk követni a dolgainkat. A munkatársaink napi jutalomban részesülhetnek, és statisztika alapján is kaphatnak plusz juttatást. Bevezettünk egy motivációs játékot is, ahol a munkatársak vásárlói értékelések gyűjtésével további jutalmat érhetnek el.

Versenyeket szoktunk hirdetni a boltjaink között, ahol a legjobb teljesítményt elérő bolt munkatársait elismerésben részesítjük. Mindig figyelmet fordítunk a munkatársaink véleményére. Megkérdezzük, hogyan érzik magukat, mi történt az előző időszakban, mit gondol a következőről. Én vagyok a cég tulajdonosa, és jó vezetőként az a célom, hogy mindenki azon legyen, hogy fejlődjünk, és előrébb jussunk.

MI A TERVED A JÖVŐRE NÉZVE?

Jelenleg egy olyan rendszer kidolgozásával foglalkozunk, melynek segítségével a boltjainkba beérkezett pólók számától kezdve, a statisztikán keresztül mindent mérni tudunk. Ez nagyjából már megvan, a következő lépés ennek a tökéletesítése.

MIT ÜZENNÉL A CÉGVEZETŐKNEK?

Azt gondolom, hogy a DMA meg tudja adni azt a lehetőséget, amire mindig is vágytunk. Mintha egy térképet adnának a kezünkbe. Nyilván mindenkinek saját magának kell megtalálni a kincset, de egy pontos iránytűt ad, ami mutatja a helyes irányt. Onnantól kezdve pedig mindenki eldöntheti, melyik utat választja. Van olyan ismerősöm, aki nagyon régóta vállalkozóként él. Látom rajta, hogy nem tudja kezelni a helyzeteket, nem tudja, mit tegyen, hogy a dolgok pozitív irányt vegyenek. A sok csalódás, belefáradás és stressz miatt már az egészségi állapota is megromlott. Nagyon fontos, hogy sokat tanuljunk, és a helyes úton járjunk, mert az nem csak a cégedet, de az életedet is megváltoztatja

SZERETNÉL TE IS HATÉKONYABB MUNKATÁRSAKAT?

VÁLLALATI

TÉRKÉP

Valóban működő cégfejlesztési rendszereket mutat be számodra.

Mi is az a Vállalati Térkép?

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

Egy stabil pontot ad a céged vezetésében, mivel rávilágít a problémáid pontos megoldására.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Igényeld a Vállalati Térképet teljesen kötelezettségmentesen.

A következő lépésed, hogy kitöltöd az adataid, és mi e-mailben elküldjük a Vállalati Térképet. Emellé pedig egy 1 órás Díjmentes Tanácsadást is adunk számodra.

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

Tapasztalat a Vállalati Térképről

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -