VÁLLALATI ETIKA

2020.09.28.

Dienes Martin

4 perc

A legtöbb cég, melyek hatalmasra nőnek, de aztán valahogy összeomlanak és eltűnnek a süllyesztőben, azok mind kizárólag az etikátlanságok miatt mentek tönkre. Ha egy vállalkozó vagy egy vállalat nem etikus, akkor egyszerűen egy idő után rosszra fordulnak a dolgai, és tönkre fogja tenni saját magát.

Ez a legnehezebb téma, amiről eddig írunk, viszont ha ezt bevezeted, akkor te leszel az etalon cég minden másik cég számára.

Ahogy azt szoktuk, kezdjük az elejéről.

Etika szó jelentése:

A jóra való késztetés; a személy természetes és alapvető szándéka a jóra; arra, hogy segítse önmaga és mások életét anélkül, hogy kárt okozna.

Ez az etika egy személyes dolog, és senkire nem lehet ráerőltetni. Mindenki magának dönti el, hogy etikus lesz-e, vagy sem.Ha ezt az egy szót ténylegesen megértjük, akkor hihetetlen változások lesznek az életünkben.

Alapvetően azt kell látni, hogy ez teljesen más, mint az erkölcs. Az erkölcs, az egy olyan dolog, amiben meg vagyunk állapodva a társadalommal, és aszerint cselekszünk. Egy viselkedési forma.

Sajnos az iskolában azt tanították, hogy az erkölcs és az etika ugyanaz, de ez egy hamis adat, amit ki kell ütni a fejedből.

Mondok egy példát, és teljesen érhető lesz, hogy miről is beszélek.

Mondjuk van egy cég, ahol teljesen elfogadott az, hogy valakit egyik napról a másikra kirúgnak. Ez teljesen normális náluk.

Ha esetleg valakit kirúgnak ott, akkor az teljesen erkölcsös. A viselkedési szabályoknak megfelel, hiszen mindig így történik. De az, hogy mondjuk, akit kirúgnak, az nem tud enni adni a családjának, vagy lehet, hogy tönkremegy az élete emiatt, az nem etikus. Az nem a természetes, alapvető JÓ követése.

Így lehet egy dolog erkölcsös, de mégis etikátlan.

Mondok egy élő példát.

Mondjuk, hogy van egy állam. Az állam adót kér azért, amiért csak tud. Te ezt az adót fizeted, sőt, nagyon sok adót fizetsz, de nem bánod, mert ez az erkölcsös, ez a normális. Erkölcsösen viselkedtél, befizetted az adót.

VISZONT, azt várnád el, hogy egy kicsike pénz jusson az egészségügyre is (amit ígértek Neked), ha már ilyen sokat fizetsz. De arra aligha jut, sőt, onnan rengeteg pénzt vesznek el.

Tehát az, hogy pénzt adtál az államnak, teljesen etikátlan volt, mert máshova költik. Nem JÓ helyre költik, és Te adtál arra pénzt.

Mielőtt még félreértenéd, egyáltalán nem számon kérlek. Csak egyszerűen ez ilyen rosszul működik.

Ez egy kicsit csapdának tűnik, nem?

 Viszont így már biztosan látod, hogy mi a különbség erkölcsös és etikus között, és hogy ez nem egy és nem ugyanaz.

MIÉRT FONTOS, HOGY EZ BENT LEGYEN A CÉGBEN?

Ahogy írtam is, az etika az az alapvető JÓ. Ha használod az etikát a munkatársakkal, a vevőkkel, mindenkivel, egyszerűen vissza fogod kapni.

Csak etikus vevők jönnek majd, minden etikátlan munkatárs elmegy a cégtől. Kitisztul a cég, és megnő a profit és a szabadidő is.

Másrészről pedig, ez nehezebb lesz. Ez a jó út, nem a könnyű út, de el tudod dönteni, hogy etikus szeretnél-e lenni, vagy sem. Ez mindenkinek a saját döntése, hogy az akar-e lenni, és NEM szabad rákényszeríteni.

HOGYAN LEHET EZT ALKALMAZNI?

Hát, akárhogy is nézzük, erről végtelen ideig lehet írni. De nézzük teljesen logikusan. Hogyan tudnád ezt alkalmazni?

 

Figyeled és mérlegeled, hogy mi az, ami etikus. Mi az, ami a legalapvetőbb jót jelenti mindenki számára. Akármi történik, eszerint kell eljárni.

Így máris szintet tudsz lépni a vállalkozásoddal!

Remélem, tudtál ebből tanulni és akár ihletet nyerni.

SZERETNÉL MÉG ETIKUSABB CÉG LENNI?

VÁLLALATI

TÉRKÉP

Valóban működő cégfejlesztési rendszereket mutat be számodra.

Mi is az a Vállalati Térkép?

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

Egy stabil pontot ad a céged vezetésében, mivel rávilágít a problémáid pontos megoldására.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Igényeld a Vállalati Térképet teljesen kötelezettségmentesen.

A következő lépésed, hogy kitöltöd az adataid, és mi e-mailben elküldjük a Vállalati Térképet. Emellé pedig egy 1 órás Díjmentes Tanácsadást is adunk számodra.

Igénylem gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

Ahol már találkozhattál velünk:

Tapasztalat a Vállalati Térképről

„A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

Illés Gábor