HOGYAN KEZELD A ZŰRZAVART?

2021.02.10.

Dienes Martin

4 perc

Ha van olyan időszak, amikor szükség van egy zűrzavar kezelő, stabil adatokkal ellátó cikkre – biztosan egyetértünk –, annak MOST jött el az ideje. Szeretném leszögezni, hogy ne várj világmegváltó gyakorlatokat egy cikktől, viszont valóban rengeteg tudást beépítve ebbe a cikkbe, megpróbálunk Neked olyan IGAZ adatokat adni, hogy miként tudod átvészelni a mostani helyzetet, mit tegyél a mostani helyzetben, illetve milyen nézőpontot vegyél fel a munkatársakkal kapcsolatban. Szóval kezdjünk is neki!

 

Megpróbálunk olyan adatokat adni Neked, melyek által jobban tudsz majd tájékozódni ebben a válsághelyzetben. Megint csak fontos kiemelnem, hogy amiket most fogsz olvasni, azokat az adatokat vagy fogod használni vagy nem. Viszont, ha fogod használni, és elkezded eszerint vezetni a céged, valóban lesz értelme és eredménye. Azonban, ha csak panaszkodni fogsz, hogy ezt nem akarod, tényleg nem is lesz eredménye.

Illetve még egy fontos tudnivaló: mi csak egy ugródeszka vagyunk, a lépéseket már NEKED kell megtenned, és nem ránk kell várnod, hogy mi megtegyük helyetted.

 

Nagyon pontos, országos felmérés alapján állítottuk össze, hogy miről szóljon ez a cikkünk, de ha esetleg érdekel téged bármi más, jelezd nekünk, és lehetséges, hogy tudunk rá cikkeket vagy tanácsokat adni.

MI A ZŰRZAVAR?

Ezt a kis irányelvet most adtuk ki a cégünkre, hiszen nekünk is változásokat kellett bevezetni. Ez egy olyan írás, amely akár a munkatársak, akár a vezetők fejében rendet tud rakni egy zűrzavaros helyzetben – ami most is jelen van. Az irányelv pedig egyszerűen annyit jelent: valami, ami felé haladni akarunk.

ZŰRZAVAR - IRÁNYELV

Ez az iránylevél nagyon fontos stabil adatokat tartalmaz a zűrzavar kezelésére. Nézzük a WIKI szótárból, mit jelentenek ezek a szavak:

Stabil jelentése: erős, megbízható kialakítású, ami nem valószínű, hogy elmozdul vagy megváltozik: szilárd.

A stabil eredete: latin stabilis (szilárdon álló).

Adat jelentése: ismert, megfigyelt tény, aminek segítségével megérthetünk egy jelenséget, helyzetet, állapotot, dolgot.

Zűrzavar jelentése: eredménytelen, összevissza mozgás az irányítás hiánya miatt. Az az állapot, amikor véletlenszerű hatások következnek be mindenféle irányítás, rend és tervszerűség nélkül. Sok és gyors tevékenység, mozgás – haszon vagy eredmény nélkül.

Akkor tudsz stabilan működni az életben, ha kizárólag azt fogadod el ténynek, amit már Te saját magad megfigyeltél.

Lehet, hogy már jártál úgy, hogy elfogadtál információt munkatársaktól vagy bárkitől, és emiatt felzaklattad magad a hír hallatán. Mindenféle büntetést kigondoltál, és nagyon dühös lettél, mert csalódtál abban az emberben, mert nem gondoltál volna ilyet róla. Amikor személyesen beszéltél vele, kiderült, hogy az állítások csak kitaláltak és félreértettek voltak. Nézd meg ezt a példát, ha az első pillanatban megfigyelt tényekre hagyatkoztál volna, akkor elkerülöd a zűrzavart és a stresszt.

A tanulság, hogy minden esetben, mielőtt gondolkodsz, cselekedsz vagy bárminemű akcióba kezdesz, figyeld meg alaposan azt a dolgot, történést és számodra legyen igaz!

Az első nagyon fontos dolog a megfigyelés, ami a Te stabil adatod. Hiszen, ha megnézed az adat jelentését, láthatod, hogy az egy megfigyelt tény. Amit Te nem figyeltél meg, az még nem adat, és ha ez nem adat, arról még nem tudsz döntést hozni.

A zűrzavar megállításának a módja, hogy találsz egy stabil adatot, ami csak és kizárólag megfigyelésből származik.

Mit jelent a megfigyelés?

Gondos tanulmányozás; az a tény, folyamat, hogy egy személy, közösség tevékenységét, egy jelenség, esemény, dolog változását, hatását, kimenetelét figyelemmel kísérik, hosszasan szemügyre veszik, szemmel tartják.

Könnyű megfigyelés nélkül döntéseket hozni, de annak az eredménye egy zűrzavar lesz.

Ha nézed a TV-t, hallgatsz a médiára és elhiszed az állításokat, melyek nem tények alapján vannak, annak az eredménye félelem, zűrzavar, káosz. Ezek olyan események, melyekre úgy tűnik, nincs befolyásunk.

Ha tetszik, ha nem, vannak olyan érdekek, hogy mindent veszélyesnek tüntessenek fel. Ha az emberek félelemben vannak, akkor könnyű őket irányítani, és vannak olyanok, akik ebből élnek. A félelem fő oka a megfelelő ismeret hiánya. Ha eléggé ismersz valamit, akkor ki tudod számítani, hogy milyen hatással lehet Rád.

Hamis adatokkal félelemben lehet tartani az embereket. Mindent úgy tüntetnek fel, hogy az halálosan veszélyes, hogy ezzel elérjék a céljukat, azaz, hogy mindenki bizonytalanságban éljen, sok-sok talán helyzetben. Ha veszélyesen érzékeljük a környezetet, könnyedén betegek és lehangoltak leszünk. Elveszítjük a hatékonyságunkat és tétlenné válunk. Most fogd meg magad, és nézz körül alaposan! Figyeld meg a környezetben azt, ami tényleg ott van, hogy ne a környezet irányítson téged, hanem Te őt! Annak a módja, hogy először valamit alaposan megfigyelsz, és csak utána hozol döntést róla.

Ahhoz, hogy egy nyugodtabb életet tudj élni, ne legyen Rád hatással a környezeted, és meg tudd állítani a zűrzavart, találnod kell először egy stabil adatot, melyet Te magad figyeltél meg!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

Igényeld a vállalati térképet díjmentesen!

A Vállalati Térképen szereplő módszerek olyan szervezetfejlesztési eszközök, melyek minden cégben megtalálhatóak, és minden vezető számára könnyen elsajátíthatóak.

A Térkép még magában nem váltja meg a világot, viszont rengeteg hasznos információt tudsz vele elsajátítani, melynek segítségével lehet stabil céged, több szabadidővel.

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, mely utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb cége és több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

Ezek olyan vezetői eszközök, melyeket ha bevezetsz a cégedbe, valóban lesz változás.Amikor igényelsz egy Térképet, lesz arra is lehetőség, hogy kérj mellé egy díjmentes alkalmat, ahol pontosan megmutatjuk, hogy a Te cégedben hogyan lehetne alkalmazni a rajta szereplő eszközök valamelyikét.

IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

Igénylés gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

“A DMA Vállalati Térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes, töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a Vállalati Térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához.”

- ILLÉS GÁBOR -