HOGYAN KEZELD A ZŰRZAVART?

2021.04.07.

Dienes Martin

4 perc

Ha van olyan időszak, amikor szükség van egy zűrzavar kezelő, stabil adatokkal ellátó cikkre – biztosan egyetértünk –, annak MOST jött el az ideje. Szeretném leszögezni, hogy ne várj világmegváltó gyakorlatokat egy cikktől, viszont valóban rengeteg tudást beépítve ebbe a cikkbe, megpróbálunk Neked olyan IGAZ adatokat adni, hogy miként tudod átvészelni a mostani helyzetet, mit tegyél a mostani helyzetben, illetve milyen nézőpontot vegyél fel a munkatársakkal kapcsolatban. Szóval kezdjünk is neki!

 Megpróbálunk olyan adatokat adni Neked, melyek által jobban tudsz majd tájékozódni ebben a válsághelyzetben. Megint csak fontos kiemelnem, hogy amiket most fogsz olvasni, azokat az adatokat vagy fogod használni vagy nem. Viszont, ha fogod használni, és elkezded eszerint vezetni a céged, valóban lesz értelme és eredménye. Azonban, ha csak panaszkodni fogsz, hogy ezt nem akarod, tényleg nem is lesz eredménye.

Illetve még egy fontos tudnivaló: mi csak egy ugródeszka vagyunk, a lépéseket már NEKED kell megtenned, és nem ránk kell várnod, hogy mi megtegyük helyetted.

Nagyon pontos, országos felmérés alapján állítottuk össze, hogy miről szóljon ez a cikkünk, de ha esetleg érdekel téged bármi más, jelezd nekünk, és lehetséges, hogy tudunk rá cikkeket vagy tanácsokat adni.

MI A ZŰRZAVAR?

Ezt a kis irányelvet most adtuk ki a cégünkre, hiszen nekünk is változásokat kellett bevezetni. Ez egy olyan írás, amely akár a munkatársak, akár a vezetők fejében rendet tud rakni egy zűrzavaros helyzetben – ami most is jelen van. Az irányelv pedig egyszerűen annyit jelent: valami, ami felé haladni akarunk.

ZŰRZAVAR - IRÁNYELV

Ez az iránylevél nagyon fontos stabil adatokat tartalmaz a zűrzavar kezelésére. Nézzük a WIKI szótárból, mit jelentenek ezek a szavak:

Stabil jelentése: erős, megbízható kialakítású, ami nem valószínű, hogy elmozdul vagy megváltozik: szilárd.

A stabil eredete: latin stabilis (szilárdon álló).

Adat jelentése: ismert, megfigyelt tény, aminek segítségével megérthetünk egy jelenséget, helyzetet, állapotot, dolgot.

Zűrzavar jelentése: eredménytelen, összevissza mozgás az irányítás hiánya miatt. Az az állapot, amikor véletlenszerű hatások következnek be mindenféle irányítás, rend és tervszerűség nélkül. Sok és gyors tevékenység, mozgás – haszon vagy eredmény nélkül.

Akkor tudsz stabilan működni az életben, ha kizárólag azt fogadod el ténynek, amit már Te saját magad megfigyeltél.

Lehet, hogy már jártál úgy, hogy elfogadtál információt munkatársaktól vagy bárkitől, és emiatt felzaklattad magad a hír hallatán. Mindenféle büntetést kigondoltál, és nagyon dühös lettél, mert csalódtál abban az emberben, mert nem gondoltál volna ilyet róla. Amikor személyesen beszéltél vele, kiderült, hogy az állítások csak kitaláltak és félreértettek voltak. Nézd meg ezt a példát, ha az első pillanatban megfigyelt tényekre hagyatkoztál volna, akkor elkerülöd a zűrzavart és a stresszt.

A tanulság, hogy minden esetben, mielőtt gondolkodsz, cselekedsz vagy bárminemű akcióba kezdesz, figyeld meg alaposan azt a dolgot, történést és számodra legyen igaz!

Az első nagyon fontos dolog a megfigyelés, ami a Te stabil adatod. Hiszen, ha megnézed az adat jelentését, láthatod, hogy az egy megfigyelt tény. Amit Te nem figyeltél meg, az még nem adat, és ha ez nem adat, arról még nem tudsz döntést hozni.

A zűrzavar megállításának a módja, hogy találsz egy stabil adatot, ami csak és kizárólag megfigyelésből származik.

Mit jelent a megfigyelés?

Gondos tanulmányozás; az a tény, folyamat, hogy egy személy, közösség tevékenységét, egy jelenség, esemény, dolog változását, hatását, kimenetelét figyelemmel kísérik, hosszasan szemügyre veszik, szemmel tartják.

Könnyű megfigyelés nélkül döntéseket hozni, de annak az eredménye egy zűrzavar lesz.

Ha nézed a TV-t, hallgatsz a médiára és elhiszed az állításokat, melyek nem tények alapján vannak, annak az eredménye félelem, zűrzavar, káosz. Ezek olyan események, melyekre úgy tűnik, nincs befolyásunk.

Ha tetszik, ha nem, vannak olyan érdekek, hogy mindent veszélyesnek tüntessenek fel. Ha az emberek félelemben vannak, akkor könnyű őket irányítani, és vannak olyanok, akik ebből élnek. A félelem fő oka a megfelelő ismeret hiánya. Ha eléggé ismersz valamit, akkor ki tudod számítani, hogy milyen hatással lehet Rád.

Hamis adatokkal félelemben lehet tartani az embereket. Mindent úgy tüntetnek fel, hogy az halálosan veszélyes, hogy ezzel elérjék a céljukat, azaz, hogy mindenki bizonytalanságban éljen, sok-sok talán helyzetben. Ha veszélyesen érzékeljük a környezetet, könnyedén betegek és lehangoltak leszünk. Elveszítjük a hatékonyságunkat és tétlenné válunk. Most fogd meg magad, és nézz körül alaposan! Figyeld meg a környezetben azt, ami tényleg ott van, hogy ne a környezet irányítson téged, hanem Te őt! Annak a módja, hogy először valamit alaposan megfigyelsz, és csak utána hozol döntést róla.

Ahhoz, hogy egy nyugodtabb életet tudj élni, ne legyen Rád hatással a környezeted, és meg tudd állítani a zűrzavart, találnod kell először egy stabil adatot, melyet Te magad figyeltél meg!

SZERETNÉL KEVESEBB ZŰRZAVART?

VÁLLALATI

TÉRKÉP

Valóban működő cégfejlesztési rendszereket mutat be számodra.

Mi is az a Vállalati Térkép?

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

A Vállalati Térkép rengeteg hasznos információval szolgál számodra, hiszen bemutatja az összes rendszert, amelyeket használni tudsz a cégedben.

7 szervezési osztály szerepel rajta, melyek a Cégvezetés; Kommunikáció; Terjesztés; Pénzügy; Termelés; Minőség és Közönségkapcsolati osztályok, ahová 21 működő rendszert társít.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Igényeld a Vállalati Térképet teljesen kötelezettségmentesen.

A következő lépésed, hogy kitöltöd az adataid, és mi e-mailben elküldjük a Vállalati Térképet. Emellé pedig egy 1 órás Díjmentes Tanácsadást is adunk számodra.

Igénylem gombra kattintva elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.

Mi nem csak beszélgetünk az eredményekről, el is érjük őket! Nézd meg milyen kézzelfogható sikereket értünk el azoknál, akik már csatlakoztak előfizetőinkhez.

Ahol már találkozhattál velünk:

Markovich Béla tapasztalata a Vállalati Térképről

Cégvezetőként számodra is hasznos lehet, hiszen valóban működő cégfejlesztési rendszereket tartalmaz. Eddig Magyarországon közel 5000 cégvezető igényelte, és most neked is van rá lehetőséged! A Vállalati Térkép célja, hogy megfoghatóvá tegye számodra a cégfejlesztést, és rávilágítson a problémáid pontos megoldására.

Ez az egész a Szervezési Táblára épül, de hogyan teszi ez átláthatóvá a te vállalkozásod? 7 szervezési osztály szerepel rajta, mint például a termelés, a cégen belüli kommunikáció, illetve a cégvezetés. Ezekhez társít 21 működő rendszert, amelyek mind ott vannak a te vállalkozásodban is.

És hogy kiknek érdemes ezt igényelni? Árbevételtől és létszámtól függetlenül mindenkinek, így neked is. De a legelőnyösebb azoknak a cégeknek, akik legalább egy 20 fős munkatársi létszámmal dolgoznak. Az igazi izgalmak ott kezdődnek, én már csak tudom, hiszen közel 300 embert irányítok. Ajánlom, igényeld a Vállalati Térképet, hiszen díj -és kötelezettségmentesen a tiéd lehet!

Ami szerintem zseni, még egy egy órás Díjmentes Tanácsadást is kaphatsz mellé, ahol segítenek, hogy te is be tudd illeszteni a vállalkozásodba ezeket a rendszereket, olyan könnyedén, mintha csak egy Mapei ragasztóval dolgoznál! Ne habozz, gondolkozz rendszerben, és igényeld a DMA Vállalati Térképet!

Markovich Béla, Mapei Kft., Ügyvezető